Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Януари  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПРИЗОВЕТЕ НА СП. ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА

Борис Ангелов

web

На 14 април в Заседателната зала на ПУ “Паисий Хилендарски” се проведе премиерата на списание “Език и литература”. От страна на най-авторитетното критическо издание присъстваха главният редактор проф. Светлозар Игов, председателят на Съюза на филолозите българисти проф. Симеон Хаджикосев, членът на Редакционния съвет доц. Клео Протохристова, техническият редактор Иван Андонов и очарователните Гинка Луджева и Нина Маринова, “белите дробове и сърцето на списанието” (доц. З. Козлуджов). Сред гостите бяха предимно сътрудници (езиковедското крило бе особено силно), студенти, елитни пловдивски учител(к)и и журналист(к)и.

Главният редактор съвсем накратко и в присъщия си сладкодумен маниер, опитвайки се да самоограничи напиращото слово, скицира иначе дългата, 54-летна история на “Език и литература”, след което пристъпи към връчването на НАГРАДИТЕ ЗА ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА, съвсем заслужено грабнати от доц. Запрян Козлуджов за 1998 г. с приносната си студия “Основания и изпитания на личностната и авторовата идентичност” (кн.5-6) и гл. ас. Огнян Ковачев с работата си върху “Веда Словена” в комплектования от него много плътен първи брой за 1999 г., посветен на национализма. Призьорите сърдечно благодариха за безспорно високото признание на техния труд и литературоведско умение, като първият предпочете да припомни предишните лауреати - доц. Валери Стефанов и доц. Клео Протохристова, а вторият обвърза изказването си със становището, че “Език и литература” вече е институция.

Чуждите автори и текстове от тематичните книжки не се нуждаят от представяне, те отдавна са христоматийни, а от българските статии харесвам тези за национализма на Възраждането, защото заорават надълбоко доскоро непокътнатата нива на литературата преди Освобождението.

Учтивите домакини в лицето на зам.-ректора доц. З. Козлуджов поканиха всички почитатели да се почерпят с по чаша добре изстудено вино и така съвсем навреме бе сложен краят на официалната част - за останалото сами се досещайте.

 

 

© Борис Ангелов, 2000
© Издателство LiterNet, 17. 04. 2000
=============================
Първо издание, електронно.