Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
БАЛОНЧО В СТРАНАТА НА ИГЛИТЕ
       =============================
       ИЗ "ПРИКЛЮЧЕНИЯТА НА БАЛОНЧО"

Александра Вал

web

 /Балончо и Въздухчо летят свободно над сцената. Балончо е малко по-син от обикновено, зъзне и леко се е смалил. Въздухчо тревожно и намръщено се движи около него./

Балончо: Въздухчо, какво необичайно място! Б-зззз и е толкова студено! Какви са тези същества под нас с остри и дълги носове? Дали да не слезем, да ги пипнем и поздравим?

Въздухчо: /възмутено/ Балончо, напълно си изгубил въздух от студ! В момента летим над страната на Иглите и техните подчинени Конците! На всеки Балон е абсолютно забранено да докосва и да се влюбва в Игла!

Балончо: Б-ззз, вярно е, че изглеждат твърде непобалонски, но защо е забранено на всеки Балон да докосва и да се влюбва в Игла?

Въздухчо: Защото: първа топка със сладолед от Закона за Защита на Балона - ако Игла, Кактус или Бодил те докоснат... Пук! - изчезваш!

Балончо: Ще се пръсна...

Въздухчо: Да, ще се пръснеш!

Балончо: Въздухчо, ще се пръсна от /Балончо започва да зъзне и да се смее/ ссссстуд и ссссмях!

/Докато Балончо и Въздухчо са във въздуха сред облаци, под тях Иглите /на всяка Игла е нанизан конец/ са събрани в полукръг и Игла-вожд говори нещо назидателно, размахвайки нашироко конеца си. Необходима е само една кукла Игла-вожд, подчинените Игли, както и конците, могат да са имитационни. Иглата-вожд ще е кукла-игла, която ще престроява и командва строгите редици на Иглите, докато Балончо и Въздухчо са още във въздуха. Колкото имитационните игли приличат на игли от реалността, толкова по-добре./

Въздухчо: /сериозно/ Балончо, погледни! Иглите явно имат важно съвещание. Сигурно обсъждат каква рокля ще ушият утре!

Балончо: Нима Иглите и конците шият дрехи? /учудено/ Пък аз си мислех, че дрехите се раждат от въздуха като нас Балоните!

Въздухчо: Балончо, погледни! Иглите и конците са пленили някой!

Балончо: /възмутено/ Въздухчо, но Иглите са пленили... /сериозно-разтревожено/ Въздухчо, та там стоят оплетени в конци нашите приятели Прелестната Балонка и Балончо Най-дългите мигли!?

 /Иглите наистина са пленили двата балона. Прелестната Балонка е най-красивият Балон в страната Балония. Нейният балон ще е изрисуван с пъстри цветя. Тя ще е много тъжна и красива. Балончо Най-дългите мигли е много млад, висок и елегантен Балон, с добре изрисувани дълги мигли. Пленени са заради красивите си тела-платове и все още неувяхналата им еластичност./

Въздухчо: /говори бързо и е силно разтревожен/ Балончо, не искам да ти казвам, но сега Иглите сигурно ще С п у к а т Балончовците! Какъв ужас!

Балончо: Въздухчо, престани! Понякога имаш мисли на много черен въздух!

Въздухчо: Да, така е и черните въздушни мисли се наричат Истина! След като спукат Балончовците, Иглите ще си ушият от красивите им кожи рокли, поли и суичери!

Балончо: Ужасно! Въздухчо, спри!

Въздухчо:  Балончо, виж колко са тъжни приятелите ни! Трябва да ги спасим!

Балончо: Но как? Какво да направим?

Въздухчо: Предлагам ти да се престорим на чаршафи! Алчните Игли и Конци обожават да шият и бодат дълго, дълго, затова обожават и чаршафите! Щом ни видят, ти ще им отвлечеш вниманието, а през това време аз ще освободя Прелестната Балонка и Балончо Най-дългите мигли!

Балончо: Но откъде да вземем чаршафи сега?

Въздухчо: Балончо, над страната на Иглите винаги се събират много облаци. Защото, когато ги бодат, роклите и панталоните плачат и от плача им се образуват облаци! Хайде да наметнем по един облак над главите си и да се престорим на чаршафи!

Балончо: Чудесно! Да побързаме!

/Балончо и Въздухчо намятат на главите си по един облак и докато се опитват да привлекат вниманието на Иглата-Вожд, тя говори властно пред насъбралите се игли./

Иглата-Вожд: /към пленените Балончовци, като размахва конеца си/ Страната на Иглите и Конците има нужда от една нова рокля и три чифта къси панталонки! Ето защо, ние Иглите и нашите подчинени Конците се нуждаем от плътта ви, уважаема Прелестна Балонка и Балончо Дълги мигли! Ха-ха-ха! Роклята и късите панталонки са единствената причина, поради която ви осъждаме на спукване! /възгласи на одобрение от другите Игли/ Игли, готови ли сте за атака?

/Редица от добре подредени Игли се е приготвила да атакува Балончовците. Изведнъж над главите им се появява Балончо-Облак-Чаршаф./

Балончо-облак: Ей, остра Игла, не се ли нуждаеш от хубав, пухкав и огромен бял чаршаф като мен!

/Балончо кръжи над Иглите и непрекъснато сменя посоката си./

Иглата-Вожд: Ах, какъв прелестен чаршаф, поне за десет рокли и два шлифера! Игли и конци, заловете го веднага!

/Иглите с конците си се втурват по Балончо-Облака, а през това време Въздухчо развързва Балончовците. Балончо разиграва Иглите успешно, на фона на музика.

Въздухчо освобождава пленените Балончовци и те отлитат. Балончо вижда това, маха облака-маскировка от себе си. Иглата-вожд разбира измамата и изглежда много ядосана./

Иглата-вожд: Игли, спрете, това не е чаршаф, а най-обикновен смъртен Балон, какъвто вече си имаме! Оставете го на вятъра и въздуха!

/Изведнъж Иглата се обръща и вижда отлитащите и избягали пленници./

Игли и Конци, тревога, отвлекли са Платовете-Балони! Не, не и не! Игли, ще ви издърпам ушите!

/Обръща се към всички Игли/

Заповядвам всяка Игла да си издърпа ухото! Веднага!

/Иглите започват да подскачат от яд и да си дърпат ушите като едновременно с това се изтеглят от сцената. Там се появяват Балончо, Въздухчо и освободените Балончовци./

Прелестната Балонка: Балончо и Въздухчо, вие ни спасихте! Ще разкажем в цяла Балония за това! Вие сте герои! Можех някой ден да се пръсна от въздух, но в никакъв случай не исках да ставам пола или рокля!

Балончо Най-дългите мигли: /грациозно/ Нито пък аз!

Въздухчо и Балончо почти едновременно: Най-важното е, че вие отново сте свободни Балони! със свободен въздух! Това ни прави много щастливи!

Въздухчо: /като излита напред на сцената, замислено казва/ Да, чувал съм, че в някои страни Иглите и конците са твърде полезни, но един Балон никога не трябва да забравя, че могат да го убодат... смъртоносно! А всяко убождане  е болка, което от своя страна - винаги намалява шанса да си усмихнат непрекъснато!

Четиримата заедно, усмихнати: Да живее Балония! Леки, колкото въздух и свободни като въздух, Балоните са най-щастливи!

/Четиримата приятели се прегръщат и весело отлитат към Балония./

 

 

© Александра Вал, 2000
© Издателство LiterNet, 11. 11. 2000
       =============================
Първо издание, електронно.