Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

"ЛИТЕРАТУРЕН ФОРУМ" В ДОМ "ВИТГЕНЩАЙН"

Антония Колева

web

Представяне на “Литературен форум” в “Дом Витгенщайн” беше част от програмата на редакционния екип на вестника при посещението му в Австрия, осъществено по покана на българския културен институт. Оживената от съприкосновението си с част от богатата издателска продукция на Литературен форум публика беше допълнително освежена от изложението на директора на изданието Марин Георгиев. Атрактивната динамичност на речта му, която ловко сменяше примерите от практиката на мениджера в областта на културата и обобщенията за икономическата ситуация на литературните издания в България, предразположи към доверие и взаимна откровенност. Без да парадира със селския си произход, г-н Георгиев се показа отворен за близост спрямо живеещите далеч от родината, но милеещи за родното слово българи, а библиотеката на “Дом Витгенщайн” се обогати с колекция от представителни за гостуващото издателство книги. Заключителното утвърждаване на различните пътища, носещи успех на добрия стопанин, при избора на които всеки постъпва според уникалната си индивидуалност, предразположи присъстващите към увличащи автобиографични експозета с център рационалния индивидуализъм на разказващата публика. Мекият тон на защитаващия естетическата концепция на вестника Владимир Попов и предизвикателната професионална трезвост на редактора на информоционното приложение “Книжен свят” Чавдар Ценов, която директно се съотнесе към интелектуалния песимизъм на движещия книгоиздателската програма Васил Колев, показаха, че в “Литературен форум” плурализмът на мнения и перспективи не е въпрос на посттоталитарна мода.

Редакционната колегия благодари на представилия я пред Виенската българска общност Станислав Стратиев, с удоволствие разпозна сред публиката талантливата поетеса Нели Садовска и младия белетрист и литературен критик Борис Минков, под погледа на когото редакторите доблестно признаха и значимостта на вестник “Литературен вестник” и списанията “Страница” и “Български месечник”.

 

 

© Антония Колева , 2000
© Издателство LiterNet , 28. 01. 2000
=============================
Първо издание, електронно.