Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ИЗЛОЖБА НА КРИСТО (ЯВАШЕВ) И ЖАН КЛОД В ДОМ "ВИТГЕНЩАЙН"

Антония Колева

web

На 27 януари 2000 в “Дом Витгенщайн” се откри изложба на фотоси и графични проекти на Кристо (Явашев) и Жан-Клод. Проявата беше по повод 25-тата годишнина на Дома като Български културен център. На откриването присъстваха българският посланик в Австрия Кирил Калев и председателят на управителния съвет на Райффайзенбанк Херберт Степик. Директорът на Дом Витгенщайн Николай Кателиев прочете поздравителна телеграма от министър Емма Москова.

Самите творци не присъстваха в залата, а вместо това бяха изпратили топъл поздравителен факс от Ню Йорк: “Our warm Congratulations for your opening of our exhibition“.

Впрочем Виена с основание би могла да се надява на Кристовата благосклонност, защото това е, както научихме, първият западен град, който творецът е посетил през 1957-а непосредствено преди да замине за Париж, където среща своята съпруга Жан-Клод.

Фотографиите представяха най-известните проекти като опакованите брегове на Сидней (1969), японско-американските чадъри (1984-91), парижкият Пон Ньоф (1975-85) и Райхстага (1981-95).

Представителят на Райффайзенбанк отдели особено внимание на опаковането на Райхстага. Той сподели, че този проект бил в пълен синхрон с рекламно-стратегическата насоченост на банката и нейната политика от 1990 г. насам и затова тя с радост застанала зад хилядите метри плат, които отишли за изпълнението на този проект, както и зад всички останали разходи, свързани с начинанието.

Д-р Петер Марбое, представител на Съвета за култура на град Виена, говори за универсалния език на творчеството, като при това тромаво и наивно-умилително опита да свърже неслучайното съвпадение на излагането на тези фотоси и проекти тъкмо в къщата на Витгенщайн.

 

 

© Антония Колева, 2000
© Издателство LiterNet , 28. 01. 2000
=============================
Първо издание, електронно.