Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ВРЕМЕ ЗА ВОЙНА, ВРЕМЕ ЗА ЛЮБОВ

Ангел Христов

1.

Войната и любовта са сестри. Истината е, че много преди войната любовта е създала света. Войната го руши. Противоречията на съвременната епоха се концентрират в израза "военен хуманизъм". Смъртта се оправдава с намеренията на всесилните да въдворят световен ред според своите правила. Чомски е прав. Всеки може да обясни действията си, но никой не може да ги оправдае!

Днес ние сме изправени пред уникалната възможност да живеем в свят без граници. Това е вдъхновяващо. Стига тези, от които зависи това, да намерят нови начини за постигане на користните си цели - нови, още по-големи печалби. Следващите десетилетия ще бъдат подчинени на натрупването на несметни богатства, което не изключва една значителна част от населението на земята да живее на границата на нищетата.

Ако светът бъде такъв, той няма да е по-добър от съществуващият. Тогава защо се стремим към промяна?! Логичен въпрос, нали?

2.

Не изпитвам уважение към съвременните политици. Те са част от един мъртъв Олимп, чието съществуване е неоспоримо, влиянието - безспорно, но вредно и открито насочено срещу безименните жители на планетата. Биха ли могли Клинтън и Олбрайт да цитират имената на убитите обикновени хора в бивша Югославия? Не, естествено. За тях тези хора не съществуваха. И продължават да не съществуват. Главното са интересите на Америка! Но не на страната на Хемингуей, Фиджералд, Чомски, а на тези, които, скрити зад икономическите си интереси, дърпат конците на политиците.

Би било честно да кажем, че политиците по-често се изявяват като престъпници, отколкото пазители на човешкия живот. Което ни прави гузни, защото ние сме тези, които гласуваме за тях!

Очевидно демокрацията е най-антихуманната организация на обществото. Спасява я само, както е твърдял и Чърчил, невъзможността да създадем друга, по-добра!

3.

Откривам, че първият, който говори за обединена Европа, е не друг, а Ницше. Той е твърдо убеден, че един ден тя ще се избави от собствените си окови и ще се превърне в едно цяло. В името на всички народи. И чрез едно ново мислене. За обединена Европа говори и Стефан Цвайг.

Днес за това говорят само политиците, обличайки своето новородено с парцаливите дрехи на собствената си коравосърдечност. Нищо не се е променило. Народите са разделени от различния социален статус. Липсата на единна социална политика ще отложи осъществяването на мечтата на Ницше с десетилетия. Дали някой си дава сметка за цената?!

4.

Войната вече не е същата, каквато човечеството я познава от най-дълбока древност. Днес американските стратези налагат нови сурови правила - правилата на военния хуманизъм. Смъртта е оправдана, стига да защитава ценностите на американската демокрация. Тази демокрация, която унижава човешкия дух навсякъде по света, където са засегнати американските интереси. У нас тя се превъзнася за светая светих, за нещо, без което светът би бил друг. А той може да бъде друг, но без насилието на една армия над невъоръжените и бедни държави. Някой трябва да подкрепи Чомски. Ще се намери ли такъв и в нашата страна?!

5.

Казват, че любовта ще спаси света. Много оптимистично наистина. Но ще я спаси ли от войната? Не и докато политиците служат единствено на себе си, превръщайки се в оръдия на чужди интереси!

Време за война, време за любов.Къде е границата?!

 

 

© Ангел Христов, 2001
© Издателство LiterNet, 05. 05. 2000
=============================
Първо издание, електронно.