Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
Артзона > Светломира Минкова > "Плът" - живописно порно / LiterNet, 2013, № 6 (163)

LiterNet, 2013, № 6 (163)
=============================

СВЕТЛОМИРА МИНКОВА

"Плът" - живописно порно

Неприличното е не в нещата, а в начина им на представяне. Сексът, парите или смъртта са "неприлични" тогава, когато са показани по груб и циничен начин. Неприличното е това, което надхвърля рамката на нашите представи и пречи да се установи естетическата рамка, чрез която да ги усвоим. Ако представим "неприличните" неща като естествени и излети в норма, то възприемането им е по-достъпно и възможно.

В проекта "Плът" - живописно порно" представям неприличното в естетическа рамка, която показва плътта като нещо възвишено и красиво, облято в божествено великолепие, породено от красотата и грацията, преплитам темата за морал и неморал, като се опитвам да развия моралната чувствителност и въображение на зрителя. Желанието ми е не да отблъсна, а да привлека, защото вреда за човешкия характер може да причини не творбата, а неспособността да гледаме на нея като на творба и да я възприемем естетически. Смесвам естетика с етика. Показвам един цинизъм, представен естетично, като вмъквам детайл във всяка творба, защото това оформя художественото възприятие.

Идеята на проекта е да бъде осмислен, преди да бъде морално критикуван, защото "някои произведения не само ни правят възприемчиви към нови ценности, вярвания и идеологии, не само ни предразполагат да ги изповядваме, но и приспиват неудобството, което често ги съпътства". Идеята на този проект е да образова, като желанието ми е не да срещна моралната съпротива на въображението, а да отключа пълното му отдаване и осъзнаване, като пощадя чувствителността на зрителите.

Чрез него аз искам да покажа плътта, като предоставя начин на зрителя да я види не като препятствие, а като средство за общуване. Защото, за да има дишане, живот и мисъл за човека, границата трябва да бъде пусната на свобода в едно хлабаво критическо пространство, в което цинизмът да е възможен.

 

Светломира Минкова - 1
1

Светломира Минкова - 2
2

Светломира Минкова - 3
3

Светломира Минкова - 4
4

Светломира Минкова - 5
5

 

 

© Светломира Минкова
=============================
© Артзона & списание LiterNet, 2013, № 6 (163)