Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
Артзона > Владислав Христов > Три дни с героите на Радичков / 2008, № 10 (107)

LiterNet, 2008, № 10 (107)
=============================

ВЛАДИСЛАВ ХРИСТОВ

Три дни с героите на Радичков

Интересна е историята на тази серия снимки. С група приятели решихме да отидем на фестивала Goat Milk (Козе Мляко), който се провежда в края на май вече няколко години. За трите фестивални дни малкото врачанско селце Горна Бела Речка с население не повече от петдесет души, рекичка с мостче, кръчмичка и автобусна спирка, събира хора на изкуството не само от България, а и от цял свят. Всеки ден с различна програма, представяне на инсталации, фотографии, прожекции на филми и театрални спектакли. Средствата, събрани на тазгодишния фестивал (2008), бяха вложени за възстановяване на казана за ракия и камбаната на селото. За трите дни успях да направя портрети на повечето обитатели на селото, характеризиращи се най-вече с неповторимия местен диалект и топлите си сърца. Снимах с черно-бял филм, за да подсиля внушението и да предам по-натурално отминалите години, отпечатали се върху техните лица. Така в кадър влязоха такива персонажи като баба Денка на осемдесет и пет години, която ми обясни що е то цедилка и как в нея преди години е носила на гърба си своите деца, а сега цедилката й беше пълна с картофи, Бай Пешо Набожния, който разказа как са подпалили църквата по турско, но най-впечатляваща беше серията от снимки на духовата музика на град Вършец. Музикантите бяха поканени като гости на фестивала и след като свириха повече от час пред читалището на селото, се преместиха под автобусната спирка, която изведнъж се превърна в сцена, наобиколена от танцуващи хора, събрали се в това невероятно селце, за да усетят все още непокътнатата атмосфера на радичковския край.

Владислав Христов - Три дни с героите на Радичков (1)
Три дни с героите на Радичков (1)

Владислав Христов - Три дни с героите на Радичков (3)
Три дни с героите на Радичков (3)

Владислав Христов - Три дни с героите на Радичков (4)
Три дни с героите на Радичков (4)

Владислав Христов - Три дни с героите на Радичков (2)
Три дни с героите на Радичков (2)

Владислав Христов - Три дни с героите на Радичков (5)
Три дни с героите на Радичков (5)

 


© Владислав Христов
© Артзона & списание LiterNet, 2008, № 10 (107)