Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
Артзона >Теодосий Спасов

ТЕОДОСИЙ СПАСОВ
=============================

e-mail : theodosii@gmail.com

Теодосий СпасовТеодосий Спасов е роден на 04.03.1961 г. в Исперих. Започва да свири на кавал в Котелското музикално училище. Завършва Академия за музикално и танцово изкуство в Пловдив със специалностите "Ръководство на народни състави“ и инструментален факултет - кавал. Разработва свой собствен, уникален стил на свирене. Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика. През 1994 г. името му е включено в Световната енциклопедия по музика, издадена в Лондон. Носител на много отличия и награди, между които наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996), "Музикант на годината" (1997; 2002), Статуетката на Аполон Токсофорос, за дългогодишното му ярко присъствие в българския музикален живот и успехите му на световните сцени (2001). Удостоен е с орден "Св. св. Кирил и Методий" с огърлие "за особено значимите му заслуги в областта на културата" (2011). От 2014 г. е член на Обществения съвет към Министерството на културата на Р България. На 16.09.2016 г. получава наградата "Артист на мира" на ЮНЕСКО. Той е първият солов изпълнител, свирил на всички континенти. Заедно с китариста Християн Цвятков става част от 28-ата полярна експедиция на България в Антарктида в началото на 2020 г. с ръководител проф. Христо Пимпирев, председател на Българския антарктически институт. По време на едномесечното пътуване и престоя в българската базата "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън, двамата музиканти създават нова музика. В същото време Теодосий, увлечен от фонтографията, запечатва на кадри незабравими мигове от ледения континент.

АРТЗОНА

Фотографии

 

 

 

© Електронно издателство
LiterNet, 2021