Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
Артзона > Румен Ал. Димитров > По Нил / 2005, № 3 (64)

LiterNet, 2005, № 3 (64)
=============================

РУМЕН АЛ. ДИМИТРОВ

По Нил

Агата Кристи пише романа "Смърт по Нил" от терасата на хотел The Old Cataract в Асуан. Гледал съм и филма с Питър Устинов като мосю Поаро няколко пъти. Пътуването с кораб по Нил е нещо, което трябва да се направи, престраших се едва миналата година. С кораб през пустинята, това е парадоксално, възможно е на много малко места по Земята, качвам се на покрива на големия кораб, реката изчезва и докъдето погледът стига, са все напечените жълти хълмове и ерозирали скали. Наведа ли се през парапета, виждам зелената ивица обработваема земя. За древните египтяни Нил е бил просто "реката", средата на земята. Горещината не се усеща, духа лек ветрец по реката, породен и от движението на кораба.

И както героите на Агата Кристи, слизам и аз от кораба, прекосяващ пустинята, и пристъпвам към храмовете, разположени от двата бряга на реката, отляво са тези, посветени на умрелите, западният бряг, където слънцето умира всеки ден; отдясно са тези на живите, на източния бряг, където слънцето се ражда наново. Посещавам храмовете в Луксор, Карнак и Дендера, долината на царетете и цариците, храма на Хатчепсут, първата жена фараон, виждам мемноските колоси, посещавам Есна, Едфу, Ком Омбо и Асуан, а накрая и храма на Рамзес II (Абу Симбел).

Представените тук снимки са от храма на Хатчепсут, от храма на Хор в Едфу, от Есна, както и от бреговете на Нил. Правени са през октомври 2004 година.

Забележка: Транскрипциите на имената на градовете може да се различават от арабските.

Румен Ал. Димитров - Есна

Румен Ал. Димитров - Нил (1)

Румен Ал. Димитров - Храмът на Хатчепсут край Луксор

Румен Ал. Димитров - Нил (2)

Румен Ал. Димитров - Храмът на Хор в Едфу

 


© Румен Ал. Димитров
© Артзона & списание LiterNet, 2005, № 3 (64)