Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
Артзона > Румен Ал. Димитров > Сърфистите от Айсбах / 2004, № 6 (55)

LiterNet, 2004, № 6 (55)
=============================

РУМЕН АЛ. ДИМИТРОВ

Сърфистите от Айсбах

Айсбах (леден поток) е един канал в английската градина в Мюнхен, широк около 20 метра. Изпод един мост водата изведнъж извира с доста голяма скорост, за да се успокои стотина метра по-надолу. Малко след свода на моста се образува една невисока, но много променлива вълна. Тя е именно любимото място на едно постоянно присъствие от сърфисти от околностите, които се събират да тренират, без да се налага да ходят до далечни морета и океани. Наистина водата е с мръсно кафеникаво-сив цвят и вероятно доста студена, освен това и небезопасна; двете страни на канала са с бетонни бордюри и неведнъж съм виждал как главите на сърфистите профучават на сантиметри от тях. От време на време стават и нещастни случаи, които все пак са учудващо рядко. Наблюдаването е за сметка на това повече от лесно - или от вече споменатия мост или от тревните площи наоколо. Сърфистите се редят на опашка от двете страни на канала и всеки се пуска, когато му дойде редът, понякога се събират по десетина, понякога са и двама-трима, взависимост от времето, но в канала има място само за един. Състезания не ми е известно да се организират, мисля, че всички го правят повече заради тръпката от самото сърфиране. По-опитните се задържат около минута; някои падат почти веднага; някои се задържат доста ловко на вълната и остават почти неподвижни, вперили поглед пред себе си. Любимците на публиката са обаче ония, които търсят риска и красотата, па макар и с опасност да се лашнат в бетонните бордюри.

Снимките са от края на април 2004 година.

Румен Ал. Димитров - Сърфистите от Айсбах (1)

Румен Ал. Димитров - Сърфистите от Айсбах (3)

Румен Ал. Димитров - Сърфистите от Айсбах (4)

Румен Ал. Димитров - Сърфистите от Айсбах (2)

Румен Ал. Димитров - Сърфистите от Айсбах (5)

 


© Румен Ал. Димитров
© Артзона & списание LiterNet, 2004, № 6 (55)