Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

FIRENZE

Фото: Румен Ал. Димитров

web

Румен Ал. Димитров - Firenze

Canon EOS 500N, Sigma DL Macro 75-300/4-5.6, Fuji Superia 200

Флоренция е мястото, което илюстрира думата култура. Не съм виждал никъде другаде по-поразителен пример за съвършенството, което е постигнато от духа на италианския Ренесанс. А иначе за тогавашна Флоренция се твърди, че е получила богатството си благодарение на една тайна рецепта за боядисване на коприна, която едва ли днес е все още толкова вълнуваща. Градът е разположен на двата бряга на реката Арно, минаваща и през Пиза, преди да се влее в Лигурско море. Освен споменатите културни паметници, специално впечатление прави и небето, досущ като небето в картините на италианските майстори, и особената мека златиста светлина привечер, една привилегия и за фотографите.

Мисля, че особеното жълто се дължи и на Superia 200, направен по японски вкус с по-топъл оттенък. Като алюзия със старите майстори съм се опитал да повлияя на цветовото настроение с последваща доста интензивна обработка на компютър, откъдето идва и лилавият оттенък - снимката е правена все пак в края на декември.