Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

LISBOA

Фото: Румен Ал. Димитров

web

Румен Ал. Димитров - Lisboa

Canon EOS 500N, Sigma DL Macro 75-300/4-5.6, Fuji Provia 100F

Португалците приличат донякъде на българите - дребни, мрачни и сурови хора, но за разлика от България, Португалия не е на кръстопът, а на края на стара Европа. Това е определило съдбата им на мореплаватели, единственият път за тях е бил през морето, подпрени в гръб от не по-малко суровите и още по-жестоки испанци. Загадка остава за мен как една толкова малка държава (по площ е по-малка от България) е владяла толкова дълго такива огромни колонии като Бразилия, Ангола, Мозамбик, части от Индия (Гоа), за кратко Цейлон, че и други, по-малки места. Средствата от продажбата на стоката, закупена от първата експедицията на Вашку да Гама, достигнала Индия, надвишавали 160 пъти разходите по организирането й. След такъв абсолютен връх в развитието на Португалия имало още само един път за нея - надолу.

Лисабон се намира по на запад и от остров Ирландия дори. Малко по на запад от него е най-западната точка на Европа - Кабо да Рока. Градът е разположен всъщност върху няколко хълма от варовик, както Рим впрочем, на бреговете на река Тежу, вливаща се малко по-нататък в Атлантическия океан. Тези красиви хълмове се оказват проклятието на града при голямото земетресение от 1755 година, докарало Португалия почти на ръба на анархията, хаоса и края й като държава. От великолепните постройки оцелява само един квартал, построен върху по-твърда основа, там, където може днес да се види кулата на Белем. Тази кула дава представа все пак за красотата на този град преди земетресението да се опита да го унищожи завинаги. Къщи, църкви и обществени постройки, разположени по хълмовете, се срутвали като картонени кутии, ужасените хора се събирали на площада долу в центъра, където след няколко часа били залени от огромни вълни...

Разбира се, тези хълмове и фактът, че Лисабон е обърнат на запад, правят от него един особено фотогеничен обект. Другата забележителност са старите трамваи, използвани повече като туристическа атракция, както и трите елеватора, един от които, асансьор, е проектиран от Айфел. Снимката е правена от една градина, близо до елеватора Глория в посока Мурария малко преди залез слънце. Fuji Provia 100F трябва да е много добър филм, но предвид свойствата на Sigma обектива и принудителната бавна скорост остротата е доста пострадала, както и контраста.