Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
Артзона > Илияна Илиева > Миньори от Мадан / LiterNet, 2012, № 5 (150)

LiterNet, 2012, № 5 (150)
=============================

ИЛИЯНА ИЛИЕВА

Миньори от Мадан

Рудник "Крушев Дол" над миньорското градче Мадан, закрит от погледи и забранен за външни посетители и има защо. На мене след дълги опити и чакане пред директорските врати на Главна дирекция - Горубсо най-накрая ми дадоха разрешително за снимане в мината с условието да е само портретно, без да се показва реалната действителност и мизерия на рудника. Уверена, че ще преживея всичко, което ще видя, бях допусната от другата страна и така попаднах в един кошмар, в който, за съжаление, участваха истински хора. Миньорите, първо, работеха в нечовешки условия с мизерни, разпокъсани дрехи от годините използване, стара и опасна техника, неподновявана от 1962 г. от последните немски инженери, които са обезопасявали мината. До най-ниската точка за слизане под земята - кота 0 - миньорите се спускаха с една доста опасна клетка, която ги оставяше в галериите, по които липсваха вентилационни системи. Нямаше нито тръби, от които да се впръсква вода, за да не се вдишва оловният прах от рудата, която извозват. Гаранция за връщане няма - само Божията воля. А над земята нещата бяха още по-страшни. Старите вагонетки, от които трябва да изсипват рудата за обработка, просто спираха да се движат и мъжете с телата си ги избутваха с риск да тръгнат и ги премажат... оголени ями с ток и импровизирани дървени мостчета, по които да се минава, рухваща сграда и хиляди неща, за които даже ме е страх да си спомням. Ето това са нашите оловно-цинкови находища - Мини на Смъртта - място, от което силните на деня печелят посредством кървавите ръце на миньорите.

 

Илияна Илиева - Миньори от Мадан (1)
1

Илияна Илиева - Миньори от Мадан (2)
2

Илияна Илиева - Миньори от Мадан (3)
3

Илияна Илиева - Миньори от Мадан (4)
4

Илияна Илиева - Миньори от Мадан (5)
5

 

 

© Илияна Илиева
=============================
© Артзона & списание LiterNet, 2012, № 5 (150)