Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
Артзона > Маргарита Омар > Delirium Vivens / LiterNet, 2017, № 12 (217)

LiterNet, 2017, № 12 (217)
=============================

МАРГАРИТА ОМАР

Delirium Vivens

Колекцията Delirium Vivens (от delirium - бълнуване, лудост (лат.) и vivre - живея (фр.) възпява опиянението от живота въпреки живота, в едно време, в което всичко около нас се разпада и руши. Картините са изпълнени във фигуративен и фантасмагоричен стил и отразяват трескавата жизнена сила, извираща от крайните състояния на човешката психика. Такива са например халюцинирането, бълнуването, лудостта, самотата и отчуждението. Внушението се постига посредством няколко доминиращи асоциации и символи. Халюциногенните гъби се свързват с чувството на екстаз на границата на здравото и рушащото се съзнание. Лимонът символизира киселото, горчиво чувство, което често предизвиква у нас животът, но което в същото време ни прави и по-живи (думата за "кисел" на френски е "amer", което също така означава "горчив"). Магарешкият бодил изразява красота, която обаче е бодлива и опасна, подобно на опасно-красивите видения на бълнуващото съзнание. Човешките органи  - сърце и мозък - изолирани като отделни анатомични обекти извън човешкото тяло, изглеждат неестествени и плашещи. Те ни напомнят, че дори в ежедневието си като пълноценни и здрави индивиди, ние сме крехки създания, носещи в себе си зърното на болестта и упадъка. Човешките тела, обърнати с гръб към зрителя, символизират самотата. В допълнение, ярките цветове и съчетаването на гладка с груба текстура на платното, създават усещане за динамика. Трескавият делириум от живота е изпълнен с вибрации и движение.

Маргарита Омар - This sour feeling that hangs forever
This sour feeling that hangs forever
Маргарита Омар - Heart with thorns
Heart with thorns
Маргарита Омар - Acid visions with sour aftertaste
Acid visions with sour aftertaste
Маргарита Омар - Crossing the acid waters of Acheron
Crossing the acid waters of Acheron
Маргарита Омар - Lone man with a thistle
Lone man with a thistle

 

 

© Маргарита Омар
=============================
© Артзона & списание LiterNet, 2017, № 12 (217)