Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
Артзона > Кристиян Енчев > Спомен за лятото - Босоноги сандалки / LiterNet, 2011, № 11 (144)

LiterNet, 2011, № 11 (144)
=============================

КРИСТИЯН ЕНЧЕВ

Спомен за лятото - Босоноги сандалки

Украшенията за крак произхождат от Южна Азия. В една тамилска епическа творба от І в. сл.Хр. се разказва историята за жена, чийто мъж е бил убит, докато се опитвал да продаде гривната й за глезен, подробно описана в същия текст. Жените Раджастани в Индия са носели тежки гривни за глезен, каквито и в наши дни се носят в селските райони на страната. Думата "джанджир" в езиците хинди и пунджаби означава "верига" и се свързва с подчиненото положение на жената, която като символ носи тежка сребърна гривна на глезена си. В съвременния западен свят са популярни украшения за крак, известни като barefoot sandals, които са скъсали символните връзки с южноазиатските си корени, но пък за сметка на това са със свободни валенции да бъдат натоварени с нови символни връзки - при сватбени церемонии на плажа, като елемент от хипи-стил на обличане или просто моден аксесоар. Сред хората, които по свой личен избор се отказват от носенето на обувки, има много такива, които заменят последните с "босоходки". Съвременните производители на подобни бижута предлагат и модели, предназначени за мъже.

 

Кристиян Енчев - 1
1

Кристиян Енчев - 2
2

Кристиян Енчев - 3
3

Кристиян Енчев - 4
4

Кристиян Енчев - 5
5

 

 

© Кристиян Енчев
=============================
© Артзона & списание LiterNet, 2011, № 11 (144)