Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
Артзона > Галина Станева > Вълшебната гора / LiterNet, 2006, № 1 (74)

LiterNet, 2006, № 1 (74)
=============================

ГАЛИНА СТАНЕВА

Вълшебната гора

Живея в един град край морето и много обичам безкрайната шир на водата, но ми липсват високите планини и прохладата на горите. Създавам образи на дървета, за да съм по-близо до тях по някакъв начин. Всяко дърво е различно. Както при хората един е със сини очи, друг с кафяви, някой има крив нос или съвършено прав, а косите им... При дърветата също е така - всяко има своя душа. Те са гордо изправени към слънцето или леко приведени, с изящни прави клончета, или с дълги и криви. Стъблата им са дебели или тънки и крехки, едва закрепнали...

Иглолистното дърво, със своя вечен стремеж нагоре, излъчва щастие и младост. За хората то винаги е било и символ на празнично настроение. Дълбоката му тъга разчитаме само по горчивите капки смола, които се стичат по стъблото му.

Смяната на сезоните е като спирала. Повтарят се вечно: пролет, лято, есен, зима, пролет, лято, есен, зима... но винаги са различни, неповторими. Дърветата са отражение на тази промяна, облечени в бяло или в златно, или в зелено... През лятото хората са радостни, дрехите им са пъстри. Лятното дърво е поело от техните празнични цветове и част от спиралата на сезоните.

В нощния покой дърветата шушукат, полюшвани от тих ветрец. Клоните им не са уморени от стремежа към слънцето през целия ден. Сега те са насочени към луната. Когато тя е ниско над хоризонта, човек може да види силует на дърво, което сякаш я докосва. По стъблото му играят нощни отблясъци. Нощното дърво.

Вълшебната гора е пространство, изпълнено с форми и цветове, със спокойствие и тишина. Тя носи радост. Когато човек забрави колко е хубав светът, там може да се откъсне от сивата пътека на мислите.

Галина Станева - Девойки - 2, 120/64/36 см
Лятно дърво 170/60/30 см

Галина Станева - Гора по залез - 110/70 см
Лятно дърво - детайл

Галина Станева - Колело - 80/70/30 см
Нощно дърво 187/38/45 см

Галина Станева - Весела - 120/30/40 см
Нощно дърво - детайл

Галина Станева - Девойки - 1, 120/64/36 см
Иглолистно дърво 157/33/63 см

 

© Галина Станева
=============================
© Артзона & списание LiterNet, 2006, № 1 (74)