Народни песни на македонските българи

Ой Йоване, Йоване,
та я фати Йован за ръката,
та я метна Йован на коньо му,
отведе га Йован до дома му.

Лехово, Легенско; хороводна.

Тъкмо когато се канех да напусна Серес, Дафина ми каза, че там е дошла една стара жена, която знае много песни, та да отида и запиша няколко, за да видим кои песни са по-хубави - нейните или на тази стара жена. В същото време ми каза, че българският говор на този край, откъдето е жената, се различава от нейния. На въпроса ми, откъде е тази жена, тя ми отговори, че е от Легенско. Аз си помислих, че това е кой знае колко далеч от Серес и Просеник, но се зачудих, кога го чух, че е само на три часа ход от Серес и на пет от Просеник и че се намира в родопските склонове по пътя за Демирхисар. Така записах от нея тези седем песни, които се пеят всички на хоро. (бел. зап., С.В.).

=============================
Народни песни на македонските българи. Съставител Стефан Веркович. Под редакцията на Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2007

Други публикации:
Народне песме македонски бугара. Скупио Стефан И. Веркович. Книга Прва. Женске песме. У Београду. 1860 (Фотот. изд. - София, 1980).

Народни песни на македонските българи. Събрал Стефан Веркович. Под редакцията на П. Динеков. 2. изд. София, 1966.