БЕЛЕЖКА НА СЪСТАВИТЕЛЯ

Александър К. Шапошников

Основни мои информатори бяха:

1. Баба Арина - Ирина Александровна Станкова (по баща - Перонко) е моя баба по майка, родена на 01.05.1913 г. в българското село Коктебел, Феодосийска област. По-голямата част от старите песни тя знае от баща си - моя прадядо Александр Степанович Перонко, който пеел много народни песни (той бил роден в село Дяутел, Саяксалински район (днес Марфовка, Ленински район) на Автономна република Крим). Много песни баба ми е научила в родното си село, понеже домът й бил близо до мегдана, където се играело хорото. Някои старинни песни тя знае от българската колония Кишлав (днес Курское, Белогорски район), където живеела през 1933-1934 г. и където се е родила майка ми. Тези житейски обстоятелства, а така също и добрата природна памет и любов към своя народ й позволили да пренесе любимите песни на родния си език през неимоверните тегла и страдания на периода 1940-1950 г. Аз съм ги слушал от детство, и осъзнавайки тяхното значение, започнах да ги записвам между 1980-1990 г. Баба Арина доживя да бъде репатрирана в родното Коктебел (1996), където почина на 24.08.2000 г.

2. Леля Стана - Степанида Алексеевна Москотова, родена през 1929 г. в село Дяутел, Саяксалински район (днес Марфовка, Ленински район) на Автономна република Крим. Песните е научила от майка си, известна сред българите изпълнителка на народни песни, която в тежките години на изселвания, нищета, лишения и глад съхранила голям песенен репертоар и до самата си смърт любимите песни. Благодарение на превъзходната си памет и силен глас леля Стана винаги е била желан гост в много български семейства, участник в концерти на самодейни състави и в ежегодните срещи на кримските българи на Света Троица. Живее в град Кримск, Краснодарски край, където записах нейните песни през лятото на 1990 г. и през март 1991 г.

Други информатори:

3. Баба Дина - Дина Дмитриева Ракова-Клинчева (1919-2004), от село Коктебел, Феодосийска област.

4. Галина Ивановна Попова-Синикова, родом от село Кабурчак, дн. Мичурино.

5. Андрей Степанов Москотов, роден през 1923 г. в колония Кишлав (днес живее в Анапа); зап. в Анапски район от Дмитрий Иванович Чебишев.

6. Валентина Линденер, родена 1927 г. в село Коктебел; зап. в станица Анапска от Дмитрий Иванович Чебишев.

7. Иван Иванов Станков (1915-2001), роден в Стари Крим, от ранна възраст до смъртта си живее в Коктебел.

=============================
Песни на българите от Феодосийска област на Таврическа губерния. Съст. Александър Константинов Шапошников. Под редакцията на Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2005