18. ПОФАЛИ СЕ БОСНА ЮНАК

Пофали се Босна юнак, коляда ле,
и си братом йотговоря:
- К'о ти сторих, що ти сторих,
та ме даваш на Ювана,
на Ювана, на чобана?!

Коктебел, Феодосийска област; коледна; баба Арина. Песента е записана на Коледа през 1987 г., а през 1995 г. текстът е препотвърден от баба Дина (бел. съст., А.Ш.).

По-пълен вариант на песента е записан в Крим през лятото на 1926 г. от Сергей Цветко - вж.: Цветко, С. Български народни песни от Украйна и Крим. Съставител Зоя Барболова. София, 2005, № 254, без отбелязано селище; според автора (с. 15) кримските песни са от селата Кишлав, Стари Крим, Сарабуз и Коктебел. Песента спада към известния мотив "Юнак и Слънце се надварят"; други варианти в бележките към: БНТ 4, с. 101; БНПП 2, с. 218; БНПП 4, с. 18, с. 19; БНБ, № 18-21 (бел. ред., Т.М.).

=============================
Песни на българите от Феодосийска област на Таврическа губерния. Съст. Александър Константинов Шапошников. Под редакцията на Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2005

А. К. Шапошников. Песни болгар Коктебеля и Дяутеля. Симферополь: Таврия, 1995, 80 с.
А. К. Шапошников. Песни болгар Феодосийского уезда. // Старый добрый болгарский Коктебель (история, филология, культура). Симферополь: Издательский дом "Амена", 1999, с. 194-273.