80. СИРОМАХИЙОТ И ПОПОТ

Том 2: Приказки и предания

Едно време еден многу сиромах чоек, немаешчем шчо да работат, за да преранит и себе и челядта си, а най-пойке и от ленос и мърза, видел - невидел, се сторил просяк и кинисал от врата на врата да просит по едно парче леб, тоа се знайт, со голем страм отпърво, ама шчо да чинит кутрийот, сакало да се живит, деца сакает да ядеет, а пак му било мъка да работат шчо годе тежка работа.

Ходеешчем от една врата на друга и просеешчем, дошол и на вратата и от еден поп. Клюкнал и попросил да му дадеет едно парче лебец или една ръка брашненце или шчо им дал господ.

Сам попот се сгодил тога во дворот, му отворил вратата и го опитал: "Шчо сакаш, синко?" - "Даруйте ме за господа, оче, лебец или една ръка брашненце или шчо ви дал господ, за име боже, - му рекол просякот, - имам малечки дечина, сакает да ядеет!" Попот го видел оти просякот бил здрав и читав, како некой ързмак, та го опитал: "Ето ти си здрав и читав, зашчо не одиш да работиш, туку си кинисал от врата на врата (или по-добре, от порта на порта) да просиш, како некой, да чуват господ, сакат? Господ ти дал здравье и снъга, ръце и нодзе, да работиш!"

Сиромахийот просяк протонал в земя от страм и, со наведени очи, му отгоорил: "Знам, попе, оту йе страмота да просам, бидеешчем сум здрав и читав, ама шчо да чинам? Работа немат; цели дни къй сум стоял на пазар да барам работа, ама не можам да найдам, - никой не ме викат да му работам, а пак дечина мали дал господ, да се живи, челяд дробна, сакает да ядеет, не т' опитвеет: имаш или немаш!"

Попот тога му рекол: "Ела у мене да работиш, яз ке ти найдам работа и ке ти платам гюнделокот." Сиромаийот влегол у попоата кукя, за да работат. Попот немал работа да му дайт, ама, за да не го остайт да просит, той му нашол. Той (попот) имал дома си многу редени дърва, со съжни, таму рекол: "Ево, синко, 'и глеаш овье дърва? Сакам да'и крениш от овде и да'и отнесиш онамо; тамо да 'и наредиш!"

Просякот си остайл стапот и торбата на една стърна во дворот, се запрегнал, се засукал и до вечерта 'и прекренал дървата оттамо, та 'и отнесол и 'и наредил на местото, къде шчо беше му казал попот. Вечерта извайл попот, та му платил гюнделокот и му рекол: "Утре пак да дойш, да ми работаш." Сиромахийот утрината пак ошол. Попот му рекол: "Сега пак от овде да'и крениш дървава и да 'и наредиш онамо." Сиромахийот пак цел ден работал и прекренал от тамо дървата и 'и наредил на местото, къдешчо беше му казал попот. Вечерта попот пак му платил и му наръчал да дойт и утрината. Така просякот неколку време идел у попоата кукя и све дървата 'и прекревал и 'и прередвел от едно место на друго и се попот му плашчал гюнделокот, дури го научил да работат, а да не одит да просит, бидеешчем си здрав.

Охрид - Македония; ързмак - кон здрав, млад и силен, който ържи по кобилите, следов. преносно и човек снажен и здрав.

=============================