78. СВ. НАУМ И МЕЧКАТА

Том 2: Приказки и предания

Едно време, кога орачите от св. Наумовийот манастир си орале на нивьето, им дошла една мечка, та им изела еден от орачките волои. Ралото или плужницата им останала со еден вол, та не можело веке да се орат.

Орачот со търчанье дошол в манастирот и му казал егуменотому, оту мечката дошла на нива, та му го изела еднийот вол: "Сега немам - рекол орачот - со шчо да доорам нивата." - "Ходи си ти на нива, - му рекол егуменот, - тамо ке си го найдиш волот на плугот, впрегнат во яремот."

Орачот си ошол на нива; кога шчо да видит? - Чудо големо! - Мечката, шчо го изела волот, впрегната била на плугот во яремот заедно со другийот вол. Орачот си доорал нивата со единийот вол и со мечката до него, впрегната во яремот,

И до ден денеска тоа чудо стойт написано на иконата св. Наумова и на каменята по стърните от мостот Дримски, близу до манастирот.

Охрид - Македония.

Забележка: "Подобни приказчици и предания за св. Наумовите чудеса изобилуват в Охрид и околностите му, които ясно показват чувствата на населението, без разлика на вяра и народност, които храни то към св. Наума."

=============================