69. ХАРАМИИТЕ И СТАРЕЦОТ ИЛИ "ОТ ПРАЗНА ПУШКА ДВАЙЦА СЕ СТРАШЕЕТ"

Том 2: Приказки и предания

Некогаж еден сиромах стар чоек си пътвел на път, си одел от едно село во друго. Той си носел на рамо и една ъргьосана пушка, ама немал фишедзи да а наполнит, та я носел празна, колку за салтанат. Вървеешчем си той низ планина, ето ти 'и му излегле и му се изпречиле на метериз тройца харамии и, намервеешчем си пушките на него, му викнале: "Хей, бре стой, не мърдай от местото!" Старецот, без да им речит нешчо, отгоорил им со пушката - грабнал я той час, фатил метериз едно дрео и им я намерил на ними, ако и да била празна. Той си я знаел, оту му била празна и се тресел от страх, да не фърлеет харамиите на него и да го опереет, ама пак си даал сърце и си велел сам со умот: "Та тийе не знайеет, оту немам фишедзи да я наполнам? Сега ке се уплашеет!" И навистина, харамиите, ако и да биле тройца, а той сам, ама, чунки не знаеле, оту пушката му била на старецот празна, се уплашиле, да не би да фърлит на ними. (Зашчо харамията не излегвит харамия, за да се оперит, а за да опервит и слеквит друдзи, - пътници страшливи). Тога тие си сметнале чаркойте и пушките и му рекле, оти така се смееле со него. А, за да го изкусеет ушч еднож, му рекле на старецот: "Дай ни еден огон, старче, да си запалиме чубуков!" Старецот, ококораен от уплашвейньето нихно, зел сърце и, ушче со пойке без страх, им отгоорил: "Елате, земите си на устава от пушкава", и пушката ушче не я сметинал. Тога тийе завервале за юнашчината негоа, си сметнале хубоо пушките и га дарвале едно тесте фишедзи за юнастото, шчо казал.

Старецот се, наведил, 'и зел фишедзите и со голема бързина изтъргнал еден, та си наполнил пушката и, търгвеешчем да си одит по пътот, си рекол сам со себе: "Елате сега, да ве видам!"

Харамиите дури тога разбрале, оту пушката му била празна и оту от празна пушка се уплашиле, та от тоа ушче пойке се почудиле на юнастото от старецот и многу го пофалиле за юначкото му старческо сърце.

=============================