63. ЕГЮПТИНОТ ЦАР И ЕГЮПКАТА ЦАРИЦА

Том 2: Приказки и предания

Едно време се собрале люгето, за да си избереет цар. Избирале еден, избирале други, най-седне го избрале егюптинот. Отърчале да му кажеет и да земеет муждже, оту го избрале и оту ке бидит цар. Седне отишле и големците да му честитеет царшчината. Той, вджашен, им рекол: "Харно, ке ме сторите цар, ами хлеаб? (Кой ке ми дайт?)" Тийе му велеет: "Како хлеаб? ами ти ке бидиш цар, ке имаш сите добрини, ке имаш многу пари и многу богатство, та за хлеаб ке се грижиш?" А той пак си викал: "Харно, джанъм, ке бидам цар, ке имам пари, богатство и сите добрини, ами хлеаб?" Така той доста време им велел и тие го кандардисвеле да не берит гайле за хлеаб.

Како да било било, най-седне кандисал веке да се не грижит за хлеаб. Ех, го клале во царските сараи, го облекле во царски рутишча и го клале на столот царски да царвит.

Потем некое време царов станал, ке хойт негде, во некой други град да прошетат и да си обидит царшчината. Со себе си зел и тебабията, - големците. Вървеешчем низ планина, той видел еден дъб, голем и дебел, та им рекол на тебабията: "Их! онай дъб, шчо бил за йъгленя!" Големците си наведиле глаите и си замълчале, По-тамо стретил едно юнче и пак им рекол: "Их, она юнче шчо кожа имат за тъпан!" Тийе пак си наведиле глайте и си замълчале.

А пак егюпката му, от како се сторила царица, йе било мъка, зашчо не можела да одит по портите да просит. Заради тоа шчо сторила тая? Затворила пътната врата от сарайот, си нарамила една торба и зела еден стап, та ходела от врата на врата по сарайските одае и просела леб. Едни от измекярките'и клала да стоеет на вратите, за да йе давает по едно парче леб, а друдзи натерала да се въртеет по дворот и по чардакот и да я лайеет како кучина. И така егюпката царица со торбата на рамо и со стапот в ръце, просеешчем от врата на врата, си наполнила торбата со леб. Едни от измекярките, стойеешчем по вратите, йе давале парчина леб, а друдзи я лайеле и тая со стапот се бранела, како от кучина. Ето ти егюптин цар и егюпка царица.

=============================