50. ЧЕСНАТА НЕВЕСТА

Том 2: Приказки и предания

Едно време си биле еден мъж и жена. Тие си имале само еден син. Коа им порастил синот и дошол на време за жененье, го свършиле за една девойка и го оженале. Невестата му била мошне арна, чесна, умна, работна и прокопцана, ама никако не сборвела, - све си малчела. Зетот, татко му и майка му многу си я любеле, зашчо во све била арна, а само многу жаляле, зашчо не им сборвела и я мислеле да не би да йе нема.

Поминале година, две, дури и три години, я чекале да прогоорит, туку тая никога не прогоорвела, - во три години никако сбор от устата си тая не извайла. Най-седне си рекле: "Како ке чиниме ние вака со нема невеста?" И намислиле да земат друга. Го свършиле сина си за друга девойка и го ожениле втори път. Новата невеста я донесле и я клале в кьоше да гувейт. Коа ставиле софра, та да вечереет, първата невеста со угарок борина им светела, како шчо йе адет по селата да светеет невестите со борина в ръка, кога вечереет домашните люге, а новата гувеела в кьоше. Светеешчем немата невеста, йе догорел угарок от борина, та ке йе изгореле пърстите, а тая пак не велела нищо, не прогоорвела, нито пак земала други угарок, а чекала да йе дадеет. Тога новата невеста се отзвалаот кьоше и рекла: сА мори, нема немачко! ако си нема немачка, не си и слепа слепачка, да видиш оту ти догорела борината и ке ти изгореет пърстите, та да ойш да земиш друга борина?!"

Дури тога немата до тога невеста отворила уста, прогоорила и йе рекла: "Бре, бре! Яз не сум ни нема немачка, ни слепа слепачка; туку три години не сум прогоорила, зашчо сум чинила чес една година свекру си, една свекърве си и една стопану си; а ти, три дни ушче не си сторила, от кога си дошла во кукява и той час от кьоше се отзва и прогоори!"

Коа чуле кукините люге, майка и татко, оту немата до тога невеста им прогоорила, многу се зарадвале и той час му казале и зетотому. Той тога со радос си я зел пак неа за стопанка своя, а новата безстрамница я зел от кьоше, та я вратил назад у майка йе.

=============================