283. ЕДИН СТАРЕЦ И ТРИТЕ МУ ДЪЩЕРКИ

Том 2: Приказки и предания

Беше един старец, който имаше три дъщерки. Всеки път той казваше: "Защо нямам едно момче, та да го прата на война?" Отиваше на чаршията, връщаше се от чаршията, все седеше замислен. Мина голямата му дъщерка и му каза: "Тате, защо седиш замислен?" - "Ех, дъщерко моя, какво да ти кажа, като не е твоя работа?" - "Я ми кажи, дано мога да свърша и аз тая работа." - "Дъщерко моя, защо нямам едно момче, та да го прата на война?" А тя му каза: "Аз мислех, че ще ме годиш някъде." Мина среднята дъщерка и тя му каза както и голямата. После мина малката му дъщерка и му каза: "Тате, защо седиш умислен?" - "Е, дъщерко моя, какво да ти кажа? Това не е твоя работа; и ти ще ми кажеш както и сестрите ти." И тя пак му каза: "Я кажи ми, та дано аз свърша тая работа." Той й каза: "Нямам едно момче, та да го прата на война." - "Ух, тате, мена да ми направиш един кат дрехи, да ми купиш един кон, който да хвърка, и едно куче, и тогава аз ще отида на война." Като й купи всичко, даде й ги и тя тръгна да отива. Като отиде на война, остана в един конак, в който се намери и царскийт син. Царскийт син, като отиде вечерта у дома си, каза на майка си: "Мамо, мамо, дошъл е един юнак - над юнаците юнак." Пак отиде царскийт син (при новодошлия юнак) и пак се върна у дома си и казва на майка си: "Мамо, мамо, юнакът на жена ми мирише." И тя му каза: "Вие идете заедно да пикаете, та да го видиш, що е." Тя (престоренийт юнак) имаше си куче. То зело и отишло, та казало на господарката си. И тя взела една цев, та низ нея да пикае. Отиде да пикаят и тя пика по-далеч. Той отиде при майка си и й каза: "Мамо, тя пика по-надалеч от мене." Майка му се чуди. А той хвърлил мерак на нея и каза на майка си: "На жена ми мирише." Тя му каза: "Чедо мое, я се качете на крушата и там я опитай." Като чуло кучето, отишло и казало на господарката си. И тя праща кучето да й донесе две круши. Кучето й донесе две круши и тя ги турна в гащите си. Отидоха да се качват на крушата и като се качиха, царскийт син си турна ръката в гащите да я опита и тоз час извикал: На шега, на шега!" И в това не сполучи. Но пак не му хвана окото да е мъж и каза пак майци си: "На жена ми мирише." Майка му каза: "Чедо мое, отидете да се къпите на реката." Кучето пак чуло и отишло, та казало на господарката си. Господарката му го пратила да вземе сапун. Царскийт син я повикал да отидат да се къпат. Кучето отишло по-напред от них и натъркало със сапун каменът, на който щели да се къпът. Отидоха на реката. Царскийт син й каза: "Хай, ти по-напред влези." И тя му казала: "Влези ти." Царскийт син влезе да се къпи по-напред. Качи се на каменът и оттам падна (се слизна) и се удави. А тя каза: "Мома бях, мома останах."

Крушево, Битолско - Македония; зап. в Орхание, дн. Ботевград; превод от албански.

=============================