232. ПИЯНИЦАТА ПОП

Том 2: Приказки и предания

Едно време имало еден поп, който отишал в едно село да венчае една булка. Като свършил обряда си, селените, от обич към стареца, всеки го поканил да отиде в них на яд?енье и пиянье. И той като уж се искал да откаже, не искал, но тий му казвали: "Попе, дедо попе, по едно винце да пиеш." Той, колкото за последното, скланял и тъй продължил на неколко къщи пиящец се по малко и то за хатър. Най-после се опил добре и почнал повече да скланя, където го викнали да пие малко, за хатър, и като си тръгнал да си ходи, из пътя пада от коня си. Влекал го коня му, загубил си каломявката и като влезъл в града, видел го владиката на тъзи дереджа - напит като поп, аргосал го и му снел патрехиля за 6 месеца, което горкиа поп прикарал. После, като свършил наказанието си, дошло време пак да отиде в село по работа и се отбива до един кладенец да си напой конът. Изтеглил му една кофа вода и му я дал напреде да пие. Конът пил, до когато му искала душата и се оставил. На туй отгоре на попът му дошло на акъла, че иска поканванье, за да се напие още повече и му казал: "Де, конче, - като му посочил кохата, - пий още веднъж, поне за мой хатър!" Нъ конът никак не послушал поповото каненье и се вдигал главъта си нагоре. Тогава на попа му дошло на акъла за неговата случка, дето пил за хатър и си казал в себе: "Отсега вече никой път нема да гледам хатър нито на баща си. Виж, аз до колко съм се унижил, щота съм станал и от добитъка си по-долен, и уж съм аз човек!" И още веднъж попа не пил вече за хатър. Но този пример му дал конът, когото ако да молил неколко пъти, той не пил за дяду попов хатър поне една капка вода повече.

Стара Загора.

=============================