20. ТРОЙЦАТА БРАКЯ

Том 2: Приказки и предания

Си биле тройца бракя; оделе, форляле фал (гледале късметът на хората, като циганките) и набрале една моска пари. Отишле на енно место, нашле трева и си рекле: "Не го растоараме койньов, знайме, кя ни го земат некой." Тие си седнале. Му го зел койньот еен чоек. Станале на утрото, го барале - койньот немат. Еднийот рекол: "Беше еден кус, го викает Мусо." А отаде во брегот си работал во нивата еден чоек. Другийот му викнал: "Ор Мусоо!" Той му рекол: "Шчо викаш?" - "Шчо ми я зеде моската со парите?" Той му рекол: "Каква моска е? - Не су видел моска." Той му рекол: "Ай кь' ойме да се судиме в град."

Отишле тамо, му рекле на големийот: "Овя ни зеде една моска со пари тоарена." Той рекол: "Я не му су зел моска." Другийот рекол: "Я кя с' излеза, а вие клайте нешчо; ако го не познаеме, не ви я сакаме." Тие излегле надвор, а големийот (судникот) клал во долапот еден карпус и 'и викнале внотре. Еднийот рекол: "Не йе големо, кольку една тиква?" Другийот рекол: "Люшпата му йе зелена, а внотре е цорвено." Другийот рекол: "Карпуз йе, де, изтайте го." Пак 'и изтайле надвор. Клале еден лимон и 'и викнале внотре. Еднийот рекол: "Не йе големо, кольку едно яйце?" Другийот рекол: "Люшпата му е жолта, а внотре йе кисело." Третийот рекол: "Лимон е, де, изтайте го." Пак 'и изтайле надвор. Клале еден петел и 'и викнале внотре. Еднийот рекол: "Не йе големо, опашката му йе закривена како сорп?" Другийот рекол: "На главата имат еден букюль (цвеке)." Третийот рекол: "Петел йе; де, изтайте го."

Тога му рекол големийот на той, шчо го судеше: "Да му йе дайш моската." Тие отишле дома му и йе нашле моската ишче не растоарена. Си йе зеле и си отишле дома.

Гинеец, Дебърско - Македония.

=============================