198. ДВА БРАТА СИРАЦИ И ДЕДО ГОСПОД

Том 2: Приказки и предания

Едно време двоица братя без татко и без майка кинисали да идат да печелят. На пътьот дедо господ им се чинил на стар дедо и ги питал, дека ке идат? А они му отговорили: "Ке идеме да се главиме." Дедо господ им рекол: "Ай да идеме заедно." И ка одили по пътьот, по-малечкио видел фного чавки, къде летили и рекол: "Да беа вия чавки овци, ке останех тука, ке си ги пасех и не ке идех по-далечку за печалба." Дедо господ заповедал на чавките да се чинат овци и по-малечкио останал да ги пасе, а со по-големио, ка одили още, дошли ув едно село. Ув селото имало панаир, та и двойцата отишли ув една къща на госте. Ув тая къща имало една убава мома. Дедото га аресал и му рекал на домакинот: "Ако роди на дзастра лозата, що е на дворо, грозде, ке ми я дадете момата на другаро?" - "Ви я даваме" - отговорил домакинот. На дзастрата, ка станали, видели грозде и домакино му га дал момата.

По време после па господ се чинил човек. Отишал къде по-малкио, при овците, и му посакал едно ягне да му заколе, да го нагосте. А детето му рекло: "А, за теб сум ги гледал." Господ, ка видел, оти детето не му даве ни едно ягне, заповедал на овците да се чинат па чавки и сите излетали.

От тамка господ отишол при по-гулемио. Невестата на по-гулемио, небидееки тука мъжо и, го пречекала, бакнала му ръка и ка си дошел мъжо й от оране, му кажала, оти им дошел гост. Вечерот го загледали гостот, оти на ръцето имал рани и го питали, от що му са раните? А он им рекол: "Ако го направите детето, що го имате, курбан и да ми ги позолите ръцете со пепелта, ке ми оздравеат." Они, ка подсетили, оти треба да е он господ, го фърлили детето ув фурната да се изпече. А ка отишли да го видат дали изгорело, го видели детето живо: си читало книга ув фурната. Па по малу време отишли - детето си пишувало, а дури да се върнат дома, деда го немало. А кога по-гледали, нашли ношвите си полни со чист хлеб, кошовете полни сос брашно и жито, а въгленето им се чинили пари.

Гевгелия - Македония.

=============================