195. НАРЪЧНИЦИТЕ (ОРИСНИЦИТЕ) ИЛИ "ПИСАНОТО"

Том 2: Приказки и предания

Едно време един момък чуждинец дошел и пренощувал ув една чужда къща. Във къщата, къде що пренощувало момчето, била им се родила момичка от преди три дена. Таа вечер дошла бабата заедно сос некои други жени, за да го залюля новороденото детенце. Ношта чужденчето момче чуло оти наръчниците наръчували малката момичка за него - да биде негова невеста. А момчето, от страх да не се изпълни тая наръчба и найстина, станало от рано и, немаеки тука никой, а зел момичката, а отнесел на дворот и а забодел на един кол на плетот, та си избегал. Майката на момичката, когаа побъркала ув къщи и не можела да а найде, излезела вънка на дворот да а бърка. А що да виде? - Момичката набодена на кол, на върх плетот, и то на фного лошо место! Майка й а зела, и по малко време оздравела. После фногу време, от като момичката порастела и станала голема мома за мъжейне, погодило се (случило се), та а армасали па за она исто момче, що беше а набодел на колот, без да знае ни той, ни майка й или баща й на момата.

Некое време, от като са земали вече, разговоруваеки се мъж и жена, жената казала на мъжот си, как некога, кога она била малка, на третиот вечер по ражданието й душел удома им некой чуждинец и пренощувал у них; а на утрината, кога он си отишал, момичката га нашли набодена на един кол на върз плетот, и така майка й а нашла, а извадила от колот и напокун пак оздравела. Мъжот й тога си наумил, що и направил той, кога она била малка и заверувал вече, оти от "реченото или писаното" не може да се отбегне.

Гевгелия - Македония.

=============================