178. ВРАБЧЕТО И ДРУГИ ЖИВОТНИ И СТИХИИ

Том 2: Приказки и предания

Едно врабче си нижело мониста на еден плет. Во търньето му паднало едно мънисто, та му загинало. Врабчето рекло на плето: "Плету, найди ми мънистото, оти ке му реча на огно да те изгори!" Той рекол: "Речи му, де!" Врабчето рекло на огно: "Ай, оган, изгори го плето!" Огно рекол: "Ами как не! Яз си гора букови дърва, не ке гора плет от търнье да ме дупат!" Врабчето рекло: "Ама ке му реча на реката да те угасне." Огно рекол: "Речи му, дее!" Врабчето рекло на реката: "Ай, реко, угасни го огно!" -"Ами как не! - рекла реката, - яз по убави бели камички си четам, не ке одам да гаснам оган да ми жеже." -"Ама ке му речам на биволо - рекло врабчето - да те изпие." -"Речиму, дее!" - рекла реката. Врабчето рекло на бйболо: "Ай, биволе, изпи я реката!" - "Ами сега, како не, - рекол биволо - яз си паса хубава, зелена трева, а не ке ти пия вода да ми се подуе меот." -"Ама ке му реча на волко да те изеде" - рекло врабчето. "Речи му, дее!" - рекол биволо. "Ай, волку, изеди го биволо!" -"Ами, как не! Яз си яда руди ягънца, а не ке ти яда бивол, кисело месо." -"Ама ке му реча на овчаро да ти ги налине кучинята" - рекло врабчето. "Речи му, дее!" - рекол волкот. "Ай, овчаре, налини му пците!" -"Пците си ядат красни стеменици, а не ке ядат волк, тегаво месо, да му се откорнат забите." -"Ама ке му реча на глуфците да ти я изгризат чантата." -"Речи му, дее!" -"Ай, глуфци, изгризете му я чантата на овчаро. - "Ами, как не! Нийе се ядиме бела пченица, а не ке гриземе чантата на овчаро, да си скършиме забите." -"Ама ке му реча на мачката да ве изеде." - "Речи му, дее!" -"Ай, мачко, изеди глуфците!" -"Ами, как не! Мене ми прави анката красни питулици, а не ке ядам глуфци." -"Ама ке му реча на анката да те удре со машата по гърбо!" -"Речи му, дее!" - "Ай, анко, удри я мачката по гърбо!"

Анката я удри мачката; мачката на глуфците; глуфците на чантата на овчаро; овчаро на кучинята; кучинята на волко; волко на биволо; биволо на реката; реката на огно; огно на плето со търньето и врабчето си го нашло мънистото.

неуточнено, Леринско - Гърция.

=============================