11. ЛАМИЯ И ТРОЙЦА ЮНАЦИ

Том 2: Приказки и предания

Имало една ламия и три юнаци. Юнаците отишле во гората, а во кукята остаиле саде едно момиче и едно маче. Момичето, метееки, нашло едно зорнце гройзе и мачето му рекло: "Дай и мене от гройзето, ако не, кя ти го изпомока огнот." Мачето му го изпомокало огнот и момичето ошло у ламията и на ламчинята им рекло: "Дайте ми морва огон." Ламчинята му рекле: "Немой кучко; майка имат синците броени." Момичето им рекло: "Ако дойдет, не ви 'и позинат, скоршите ми от сите по морва." И ламчинята му скоршиле. Момичето си ошло дома, а клобчето му останало у ламията. Ламията дошла и го видела клобчето, та рекла: "Кой дойде?" Ламчинята йе рекле: "Никой не дойде." Ламията го зела клобчето и го вила, вила, та ошла до вратата от момичето и викнала: "Отворите." Момичето рекло: "Не отвораме." Ламията рекла: "Пушчи го порстето малово." Момичето го пушчило. Ламията го укосала и момичето умрело.

Поминала една какюрка и мачето плачело. Какюрката му рекла: "Пушчие го маловото порсте." Мачето го пушчило и какюрката го оживела.

Мачето и момичето рекле: "Д'ода коде бракята." И наполниле едно торале пепел. Момичето му го ворзало за опашката на мачето. Оделе, оделе и пошле коде бракята. Мачето рекло на бракята: "Бракя! Сестра ви я изеде ламията" (...)

неуточнено, Дебърско - Македония; недовършена; морва - малку; синци - синове; позинат - познава; какюрка - значението на тази реч не ми е точно известно; може би да е - каурка, т.е. християнка; торале - може да е от торбуле - торбичка.

=============================