1. ДЕВЕТТЕ БРАКЯ И ЛАМЯТА СЕСТРА

Том 2: Приказки и предания

Си биле девет бракя, една майка и татко им. Сестра немале ни една. Еднож майка им рекла: "Ей господи, дай ми едно момиче, та пак макар и ламия нека да йе." Господ я почул и му дал едно момиче. На петте години момичето се сторило ламия и изело сите бракя; останал саде еден. Татко му рекол сину си: "Одай, бегай, синко, от й тебе кя т'изеет." Син му явнал койньот и татко му му дал три сливи, и си отишол син му. Одел, одел, нашол една кучка со кучиня и йе рекол: "Кяи т'опера, дай ми едно кучуле." Таа му рекла: "Избирай, земай." Той зел едно куче, си го клал на койньот и си отишол. Пак одел, одел, нашол една мечка. "Кя т'опера, йе рекол, дай ми едно мече." Таа му рекла: "Избирай, земай." Зел той и тея и го клал на койньот. Одел, одел, му се спило вода; изел една слива овде, едната, по-преку, близу до селото, кой кя седел. Пошол во селото. Тамо се оженил. Му втекнало за майка му и за татка му и йе рекол жене си: "Я кь'ода при татка; кога кя ти викна я, да 'и пушчиш кучинята." Тая, (майка му), не била тука. Тамо (дома си) нишчо не нашол, а саде сестра му. Влегол в куки и му го зела сестра му койньот, му го ворзала, и дошла горе при брата йе. Пошла да го нагледат койньот. "Уре, брате, му рекла, койньот е на три нодзе!" - "Тея гайле за койньот", йе рекол брат йе. Пошла ишч еднож. "Ич немат от койньот", му рекла. Брат йе пак йе рекол: "Тея гайле за койньот." Поседеле ишч малу, му рекла брату си: "Я г'изедоф койньот; ми се ядет; и тебе кя те яда!" Брат йе йе рекол: "Измети ти и да постелиш еден мутаф, я кя пойда, кя с' избаня, та после яди ме: коде да паднет братова корв, на чисто место да паднет." Той излегол да одет на баня и си побегнал. Тая му се втекнало за него, приторчала у горе, го втасала и му викат: "Чакай, кя ти кажа тебе!" Тамо имало три сливи. Се качил на едната; тая фатила да я сечет. Той отишол на другата; тая фатила и нея да я сечет. Той отишол на другата; тая фатила и нея да я сечет. Му викнал на кучинята, кучинята дошле и я изеле.

Себища, Дебърско - Македония; уре - море.

=============================