Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
:. Книгомрежа  Анотации на нови книги: RSS абонамент!
Каталози
:. По дати : Май  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook!  Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Среавни цени с Книгосвят във Facebook!
:. Книги втора ръка  Книги за четене Варна
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

БЕЛЕЖКА НА РЕДАКТОРА

Тодор Моллов

web | Нова песнопойка

Малката антология "Нова песнопойка" на Любен Каравелов е първият опит за представяне на една идея - началото и формирането на новата българска поезия не може и не бива да се разглежда откъснато от връзката й с българския фолклор. Ето защо съставителят оформя антологията в два раздела - "Народни песни" (с. 3-47) и "Стихотворения" (с. 52-106). Ако съдим по карето на гърба на титулния лист, тя е подписана за печат на 10 август 1878 г. от Н. С. Щербицкий в Търново. Българската литературна история не пропуска да отбележи голямата роля на тази малка антология за формиране на литературния вкус веднага след Освобождението (Радев, Ив. За една антология на поезия от 1878 година. // Литературна история, 1978, кн. 2, с. 69-74).

За жалост, българските фолклористи все още не са направили подобна професионална преценка на антологията. Нашият опит да я представим в нейната цялост следва идеята на съставителя за свързаността на фолклорните песни с авторската поезия, но и се включва в намеренията на Електронно издателство "LiterNet" <https://liternet.bg> да представи най-интересните и емблематични антологии с български фолклорни песни. При това ние се придържаме към авторовия избор и редакционна работа - почти всички песни са с намеси от страна на Каравелов, при нито една няма посочване на мястото на записа или печатан източник. Някои от песните са публикувани по-рано от Каравелов в издаваните от него списания и вестници, други се откриват в труда му "Памятники народного быта болгар" (1861), трети са измежду подготвения за издаване още през 60-те години на ХІХ век негов сборник (издаден по-късно от П. Лавров - "Болгарскiя народныя песни", 1905), а четвърти са взети от други списания и сборници (най-голяма група измежду тях са песните от сборника на Братя Миладиновци "Български народни песни", 1861).

 

 

© Тодор Моллов
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 15.01.2006
Нова песнопойка. Съставител: Любен Каравелов. Под редакцията на Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006