82. ПРОВИКНАЛ МИ СЕ Е ХАДЖИ ДИМИТЪР

Юнаци се сбират

събраха и ги избесиха.
Една бесило йостана
и то е, бате, за тебе.

* Козлодуйци; трапезна;

Хаджи Димитър - роден в гр. Сливен, кв. Клуцохор, през 1840 год. След много подвизи в родния си град, той отива двадесетгодишен в Балкана в четата на Г. Трънкин. През 1860 год. става байрактар в четата на П. Хитов. През 1863 год. преминава Сърбия, а оттам в Румъния. В 1864-1865 год. преминава с малки чети Дунава. В 1868 год. заедно със Ст. Караджа организира чета, преминава в поробената си родина и пада убит на връх Бузлуджа на 31 юли 1968 год.

=============================
Юнаци се сбират (Хайдушки песни от Толбухински окръг). Събрал и съставил Минчо Дамянов. Под редакцията на Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2005

Други публикации:
Юнаци се сбират (Хайдушки песни от Толбухински окръг). Събрал и съставил Минчо Дамянов. Предговор и редакция Тодор Иванов Живков. София, 1974.