77. ИНДЖЕ ОСВОБОЖДАВА КЕРВАН РОБИ

Юнаци се сбират

Ку не е чудо станало,
не бя са песен изпяла
на Индже страшен войвода.

* Козлодуйци; трапезна;

Индже войвода - родното му място все още не е напълно установено. Предполага се, че е роден около 1755-1760 год. в гр. Сливен. Има предание, че е роден в с. Попово, Ямболско, или в с. Бакаджик. Петко Славейков сочи за негово родно място с. Дуганджа, Бабаескийско. Според Табаков първоначалното му име било Стоян. Прякорът Индже (тънък-висок) му е даден вероятно от кърджалиите. С това име се зачува от 1802 год., като водач на българските кърджалии. Когато през 1790 год. се присъединява към кърджалиите, Индже водил конница от 500 българи. В началото на ХІХ век Инджето се разделя с кърджалиите и става родолюбив войвода. През 1821 год. отива във Влахия да участвува във въстанието срещу фанариотите и турците. Като се има предвид, че гр. Бубаада (Бабадаг) се намира в Северна Добруджа, самата песен ни подсказва, че Индже войвода е действувал с четата си и в Добричкия край.

=============================
Юнаци се сбират (Хайдушки песни от Толбухински окръг). Събрал и съставил Минчо Дамянов. Под редакцията на Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2005

Други публикации:
Юнаци се сбират (Хайдушки песни от Толбухински окръг). Събрал и съставил Минчо Дамянов. Предговор и редакция Тодор Иванов Живков. София, 1974.