79. ПАНАЙОТ БОЙКИ ДУМАШЕ - 1

Да би гората думала

в челото между веждите,
чуване, Бойке ще има,
връщане няма да има.

Хитов, П. Моето пътуване по Стара планина.

Панайот Хитов е роден през 1830 г. в Ново село, дн. кв. на Сливен; хайдутуването си започва през 1858 г.; негов хайдушки стан е местността Куш-бунар (Птичи извор) в Сливенския балкан; става войвода на чета през 1860 г, а през 1863 г. преминава в Сърбия; през 1867 г. организира чета и преминава в България и след редица сражения се връща отново в Сърбия; с избухването на войната между Сърбия и Турция (1876 г.) застава начело на българския легион; през 1878 г. води опълченските дружини и влиза в Сливен; умира през 1918 г..

=============================
Да би гората думала. Хайдушки фолклор от Сливенския край. Съст. Т. Ив. Живков, Ж. Янакиева. Под редакцията на Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2005

Други публикации:
Да би гората думала. Хайдушки фолклор от Сливенския край. Съст. Т. Ив. Живков, Ж. Янакиева. София: Наука и изкуство, 1968.