Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Юли  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

114. ТРЪНКАТА

Да би гората думала

А. Веднъж дядо Христо, брата на Георги Трънкин, отишъл с магарето си на лозе и набрал две кошници грозде. На лозето отишъл и брат му Трънката, за да се видят. Като си отивал, дядо Христо бил срещнат от двама турци, които му взели магарето. Единият се качил на магарето, а другият го карал отподир, а пък дядо Христо трябвало да го кара отпред. Георги Трънкин гледал всичко това от височината на лозята в местността "Айвълъ-дере", не се стърпял, настигнал турците и ги съсякъл. След това отсякъл клони от дърветата и зашумил убитите турци. Качил брат си на магарето и казал: "Карай, пътят ти е вече чист!"

Б. Веднъж Георги Трънкин отишъл с момчетата си на почивка във воденицата на брат си, дядо Христо. Той сложил да им пече агне и заровил да пече в пещта и хляб. В това време турска потеря нахълтала във воденицата. Като видели, че в пещта има нещо да се пече, те казали на дядо Христо: "Хайде, вади от пещта каквото има, инак ще ти отрежем главата!" Дядо Христо им казал да не бързат, нека да се опече хубаво, че то пак е тяхно. След това излязъл през комшулука на мелницата и отишъл при брат си Трънката, който бил налягал из храсталаците с четата си зад мелницата, и им казал за турците. Тогава всички наскачали. Но Трънката им заявил: "Не се безпокойте, аз сам ще се справя с тях!" и се обърнал към дядо Христо: "Ти, бате, иди и заключи комшулука, като го завържеш с тел, а пък аз ще отида да ги науча как се яде хайдушко ядене."

Тогава отишъл и гръмнал с пищова си и турците се разбягали из мелницата. Тъй като комшулукът бил затворен, те трябвало да излязат само през вратата. Там ги чакал с нож в ръка Трънката и един по един ги съсякъл. До последният се натъркаляли в домузлука. Тогава той казал на брата си да впрегне колата и да откара до кладенеца избитите турци и да ги хвърли вътре. След това с две-три коли пръст засипал кладенеца. В този кладенец били заровени 12 души.

 


Сливен; непубликувани (зап. 1968 г.).

 

 

=============================
© Електронно издателство LiterNet, 07.11.2005
Да би гората думала. Хайдушки фолклор от Сливенския край. Съст. Т. Ив. Живков, Ж. Янакиева. Под редакцията на Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2005

Други публикации:
Да би гората думала. Хайдушки фолклор от Сливенския край. Съст. Т. Ив. Живков, Ж. Янакиева. София: Наука и изкуство, 1968.