110. ПАНАЙОТ ХИТОВ

Да би гората думала

А. Панайот Хитов пратил хабер на дядо Теню Жеков, един от заможните селяни в с. Драгоданово, да приготви дрехи за дванадесет души хайдути. Последният отишел в Сливен при управителя, Хаджи Молла, да му се оплаче.

Хаджи Молла го потупал по рамото и му рекъл: "Ще даваш, чорбаджи, ще даваш! Аз, че съм на миснет (на служба), че като поискат и от мене пак давам, та ти няма да даваш."

Б. Веднъж Панайот Хитов пристигнал с четата си в керемидената кашла в Сините камъни. Видял го някой и съобщил на турците. На другата сутрин един онбашия с няколко заптиета рано - рано пристигнал в кашлата.Панайот Хитов го забелязал отдалеч и му устроил капан. Онбашията разгледал кашлата и рекъл: "Аз нали ви казах, че туй е лъжа? Само дето блъскахме толкоз път..." Всички врати били отворени и нищо не се забелязвало. Онбашията прегледал кашлата и рекъл да надникне в одаята. И таман стъпил на прага и пред него излязъл Панайот Хитов с два пищова в ръце, а зад него още двама с насочени пушки. Онбашията си глътнал езика и очите му изскочили от страх. В същото време от храсталаците наскачали и другите скрити хитови хора. Турците хвърлили оръжието си на земята и почнали да се молят за милост. Хитов не бил от тия, които прощавали на такива турци, но сега, като ги поразпитал, рекъл им: "Хайде сега идете със здраве, че друг път пак елате! Тогаз вече няма да се върнете!..." Пуснал ги, защото от разпита разбрал, че онбашията бил роднина на един негов ятак - турчин.

А. Драгоданово, Сливенско; непубликувана (зап. 1968 г.).

Б. Сливен; непубликувана.

=============================
Да би гората думала. Хайдушки фолклор от Сливенския край. Съст. Т. Ив. Живков, Ж. Янакиева. Под редакцията на Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2005

Други публикации:
Да би гората думала. Хайдушки фолклор от Сливенския край. Съст. Т. Ив. Живков, Ж. Янакиева. София: Наука и изкуство, 1968.