Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Юни  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

110. ПАНАЙОТ ХИТОВ

Да би гората думала

А. Панайот Хитов пратил хабер на дядо Теню Жеков, един от заможните селяни в с. Драгоданово, да приготви дрехи за дванадесет души хайдути. Последният отишел в Сливен при управителя, Хаджи Молла, да му се оплаче.

Хаджи Молла го потупал по рамото и му рекъл: "Ще даваш, чорбаджи, ще даваш! Аз, че съм на миснет (на служба), че като поискат и от мене пак давам, та ти няма да даваш."

Б. Веднъж Панайот Хитов пристигнал с четата си в керемидената кашла в Сините камъни. Видял го някой и съобщил на турците. На другата сутрин един онбашия с няколко заптиета рано - рано пристигнал в кашлата.Панайот Хитов го забелязал отдалеч и му устроил капан. Онбашията разгледал кашлата и рекъл: "Аз нали ви казах, че туй е лъжа? Само дето блъскахме толкоз път..." Всички врати били отворени и нищо не се забелязвало. Онбашията прегледал кашлата и рекъл да надникне в одаята. И таман стъпил на прага и пред него излязъл Панайот Хитов с два пищова в ръце, а зад него още двама с насочени пушки. Онбашията си глътнал езика и очите му изскочили от страх. В същото време от храсталаците наскачали и другите скрити хитови хора. Турците хвърлили оръжието си на земята и почнали да се молят за милост. Хитов не бил от тия, които прощавали на такива турци, но сега, като ги поразпитал, рекъл им: "Хайде сега идете със здраве, че друг път пак елате! Тогаз вече няма да се върнете!..." Пуснал ги, защото от разпита разбрал, че онбашията бил роднина на един негов ятак - турчин.

 


А. Драгоданово, Сливенско; непубликувана (зап. 1968 г.).

Б. Сливен; непубликувана.

 

 

=============================
© Електронно издателство LiterNet, 07.11.2005
Да би гората думала. Хайдушки фолклор от Сливенския край. Съст. Т. Ив. Живков, Ж. Янакиева. Под редакцията на Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2005

Други публикации:
Да би гората думала. Хайдушки фолклор от Сливенския край. Съст. Т. Ив. Живков, Ж. Янакиева. София: Наука и изкуство, 1968.