Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

БЕЛЕЖКА НА РЕДАКТОРА

Тодор Моллов

web | Том ХІІІ: Народни песни

Представеният том завършва поредицата "Българско народно творчество", която до него носи уточнението "в дванадесет тома" и е издание на "Български писател". Както ще се забележи, единствено в карето на този том поредицата е с променени параметри ("в тринадесет тома"), а изданието е осъществено в издателство "Наука и изкуство". Особеност на тома е акцентът върху музикалните характеристики на българските народни песни - всички текстове са придружени от нотите на техните мелодии.

Електронното издание на многотомника "Българско народно творчество" си поставя за цел най-вече широката популяризация на песенното богатство на българския фолклор. По тая причина, макар и томът да е онасловен "Народни песни с мелодии", в нашето издание той е отново само с текстовете на народните песни. Ценителят на фолклора ще открие сред тях нови и оригинални трактовки на известни мотиви (често те са популярни и от медиите), както и някои редки образци на песенни мотиви, които не са били застъпени в предишните томове.

 

 

© Тодор Моллов
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 21.02.2007
Българско народно творчество в тринадесет тома. Т. ХІІІ. Народни песни. Съст. Р. Кацарова, Ел. Стоин, Н. Кауфман, Т. Бояджиев, Д. Осинин. Под редакцията на Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2007

Други публикации:
Българско народно творчество в тринадесет тома. Т. ХІІІ. Народни песни с мелодии. Съст. Р. Кацарова, Ел. Стоин, Н. Кауфман, Т. Бояджиев, Д. Осинин. София, 1965.