551. ПАЛИ КОШ, ПАЛИ КОШ

Том ХІІІ: Народни песни

Пали кош, пали кош,

неуточнено, Странджанско; Паликош на Сирни заговезни (Страндж. експедиция, 1955, с. 401).

Бележка на съставителите: "Пали кош" - силно театрализиран и драматизиран обичай свързан с игри около огъня, очакван като Великден (Резово, Ахтопол Варвара, Грамативо, Българи).
На Сирни заговезни напълват един-два големи продънени коша със слама-ръженица, забождат ги на дълъг кол, забит здраво в земята и запалват сламата със стрелба. Около запалените кошове играят различни хора на гайда и тъпан или на песен. Най-много се свири обаче мелодията "Пали кош" на която се играе "Пайдушка" на песен и на гайда. Тази мелодия е свързана тясно с обичая и се свири и пее само в този случай.
"Пайдушката" около горящия кош играят като, "Изводено" хоро с два края. В с. Резово "водникът" и "краят" държат "сабля" - обикновена тояга, в свободната си ръка. Играейки, те се гонят и влизат в схватки крътосвайки сабите си - вид игра на саби.
Докато играят "Пали кош", странджанци имат обичай да наричат на висок глас. Изправя се, който пожелае, сред хорото и вика: "Който ми украде балтията, да си изкопае ропата (гроба)"; "Който ми украде уфцата, да му изгори главата"; "Горо, горо, да се не излъжеш (да се развиеш), че в април месец има и слана" (Българи); "На който уфчерин му е останало сирене и масло (защото не е давал, като са му искали), да си го трие на главата" (Граматиково) На такова изказване има право всеки, който пожелае да осмее някого или да отправи изобличителна критика срещу отделно лице или обществена проява.
Като прегори кошът, децата събират обгорели тресчици и ги носят у дома да не ловят кокошките кокошинки и да са носливи. (Ахтопол) Следва весело заговяване."

=============================
Българско народно творчество в тринадесет тома. Т. ХІІІ. Народни песни. Съст. Р. Кацарова, Ел. Стоин, Н. Кауфман, Т. Бояджиев, Д. Осинин. Под редакцията на Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2007

Други публикации:
Българско народно творчество в тринадесет тома. Т. ХІІІ. Народни песни с мелодии. Съст. Р. Кацарова, Ел. Стоин, Н. Кауфман, Т. Бояджиев, Д. Осинин. София, 1965.