137. УБИЙСТВО ОТ РЕВНОСТ

Блажена гора зелена

Има една жеравненска песен: "Че са хайдути събрали в Жеравненската кория" се казва, че майката на Стефан все ходила и все за Стефан питала. Ето как била работата:

Стефан и Добри били хайдути в четата на Хаджи Димитър. Една зима Хаджи Димитър решил да прехвърли момчетата да презимуват в Румъния. Стефан и Добри го помолили да ги остави тук. Стефан имал само една стара майка, не смеял да я остави сама, пък Добри имал млада булка. Хаджи Димитър се съгласил и ги завел в кашлата на ятаците си Омайникови. Казал им, че оставя двамата да изкарат тук зимата. Ще им помагат в работата около овцете като чираци. Стефан и Добри останали в кашлата, а Хаджи Димитър и Панайот Хитов заминали с момчетата.

Минало се време и Стефан тръгнал да види майка си в Жеравна, ама минал отдолу през полето. Отбил се при Добревата жена в Трапоклово да й каже много здраве, както му заръчал Добри. Заминал си късно през нощта, да не може да го усети никой. Отишъл в Жеравна, стоял на гости и се върнал. Дошло време и Добри да си иде. Хубаво, ама комшиите му казали, че видели един мъж нощно време да влиза при Добревица. Добри се сетил, че това ще с Стефан и го заяла ревността. Върнал се в кашлата и все мислел как да убие Стефан.

Един ден отишли да се мият на чучурката (тя и днес стои горе в "Омайниковото"). Стефан си откачил от ръката златния пръстен и го закачил на един клон. Добри не видял тази работа. Като се навел Стефан да се мие, той го издебнал и го ударил. Убил го на място и го закопал.

Минало се време. Козарите все питали за Стефана и се чудили къде се е загубил.

Запролетило се и хайдутите се върнали от Румъния. Затърсили Стефан. Добри се правел, че нищо не знае.

Един ден Панайот Хитов отишъл да се мие на чешмичката. Повдигнал си очите и видял пръстена, Откачил го. На вътрешната страна пишело името на Стефан. Двама с Хаджи Димитър усукали Добри и той си признал. Сетне какво направили с него никой не разбрал.

Сливенско (Архив ИМ-Сливен).

=============================
Блажена гора зелена. Хаджи Димитър и Стефан Караджа в българската фолклорна традиция. Съст. Владимир Демирев и Николай Ников. Под редакцията на Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2007

Други публикации:
Блажена гора зелена (Хаджи Димитър и Стефан Караджа в българската фолклорна традиция). Съст. Владимир Демирев и Николай Ников. София, 1994
.