* * *

Песни за Панайот Хитов

да го в челото целуна,
в челото между веждите:
чуване, Бойке, ще има,
връщане няма да има.

неуточнено, Сливенско; трапезна (Архив Радио София, изп. Йовчо Караиванов; =БНТ 13, № 239 - "Панайот Бойки думаше"). Песента съвпада с публикуваната от П. Хитов в неговите спомени - Хитов, П. Моето пътуване по Стара планина и животопис на някои български стари и нови войводи. Изд. под ред. на Л. Каравелов (1872). Второ доп. издание, София, 1934, с. ХVІІ-ХVІІІ, вар. І; =БНТ 2, с. 293 - "Панайот Бойки думаше"; =Живков-Янакиева, № 79 - "Панайот Бойки думаше - 1"; =БНПП 3, с. 165 - "Панайот отива хайдутин" (бел. съст., Т.М.).

=============================
Български фолклорни мотиви. Т. V. Исторически песни. Съст. Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006-2010
Български фолклорни мотиви. Т. VІI. Възрожденски и съвременни песни. Съст. Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006-2010