* * *

Янка разговаря с гората

изкарай клони високи,
направи сянка дебела,
под теб юнаци да седят,
студена вода да пият.

Велико Търново (СбНУ 26, с. 160, № 155; =Осинин, Заплакала е, 1 изд., 1939, № 39 - "Янка и гора"; 2 изд., 1947, № 31 - "Янка и гора"; =Осинин-Бурин, Горо ле, с. 73 - "Янка и гора"; =БНПП 3, с. 14 - "Кара Танас и дружината му").

За тая песен съставителят на БНПП (Ст. Стойкова) отбелязва: "Кара Танас хайдутувал през първата половина на ХІХ в. Бил роден в с. Катунища, близо до Жеравна. За Катунища турците казвали, че е "осем къщи, девет хайдутина". Според П. Хитов той водил повече от десет години по Стара планина малка дружина от десет души. Момчетата му били "отбор-отбрани" и с дрехи "от едно сукно скроени". От един султански ферман обаче се вижда, че начело на 40 хайдути той стигнал чак в Източна Тракия. Изглежда, че известно време той е бил и с кърджалиите (Хитов, с. 70); Константинов, с. 239-240, Жеравна и др.".

=============================
Български фолклорни мотиви. Т. ІV. Хайдушки песни. Съст. Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006-2010.