* * *

Хайдут Сидер и Черен Арап

изположи върли турци,
върли турци анадолци -
като снопе на нивата,
като сено на чеира.

Свиленград, старо Мустафа паша, трапезна; зап. А. Ст. Разбойников (СбНУ 25, 1909, с. 46, № 19 - "Сидер освобождава робе").

Песента е късна трансформация на типична обредна (коледна) песен с условното название "Добър юнак (Крали Марко) освобождава три синджира роби", където образът на поробителите (турци-анадолци) е късна квазиисторизация на по-ранен митопоетичен противник (самодивата). Новото в случая е само името на Сидер юнак, което без съмнение иде от възрасналата популярност на известната поема на Никола Козлев; за съжаление нищо повече във фабулната верига на песента не отпраща към първоизвора... (бел. съст., Т.М.).

=============================
Български фолклорни мотиви. Т. VІI. Възрожденски и съвременни песни. Съст. Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006-2010.