Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Октомври  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

* * *

Цар Ясен и турците

Около падането на Урвич под напора на турците съществува романтична легенда, намерила отражение и в народната песен "Цар Ясен и турците". Както гласи преданието, един ден цар Ясен, брат на Иван Шишман, излязъл на лов от своята крепост Урвич. Докато го нямало крепостта била обсадена от турците. Въпреки, че били многобройни орди, защитниците на крепостта не се предавали и храбро се сражавали. Тогава турците хванали една жена, която била на близо до крепостта с дете на ръце. Това била ведена от Бистрица. те я заплашили, че ако не им покаже тайния вход за крепостта, ще убият детето и нея. Майчината любов надделяла и Ведена им показала тайния вход. Турците взели крепостта в свои ръце и пленили съпругата на цар Ясен. В това време едно момиче от с. Кокаляне намерило цар Ясен, който пирувал със свитата си и му казала, че крепостта е пленена от турците, а жена му е станала тяхна робиня. царят веднага се качил на коня си и тръгнал да гони турците, които плячкосали крепостта, повели царицата към село Лозен. Близо до Лозен цар Ясен настигнал турските орди и ги разбил. след битката той отишъл при жена си и я попитал дали турците са я опетнили. Царицата отговорила, че не са. Щастлив, царят се завърнал заедно с жена си и оцелелите български войски в Урвич. Но в крепостта царицата му признала, че й е харесал един млад турчин, който по красота и благородство би могъл да бъде равен на християнин. Тогава царя в гнева си хвърлил младата царица от Царичина скала. Когато тя паднала, кръвта и обагрила скалата в червено, а където потекло млякото и (защото тя имала малко дете), израстнало царичино биле. На другия ден крепостта отново била обсадена от турците. Но този път обсадата не траяла дълго и цар Ясен побягнал към днешния Самоков. Турците го настигнали недалеч от Самоков и го убили. Там където потекла кръвта му избликнали минерални извори, седем на брой, носещи днес името Царевите кладенци.

 


Панчарево, Софийско (Архив КБЛ-ВТУ).

 

 

=============================
© Електронно издателство LiterNet, 03.01.2009
Български фолклорни мотиви. Т. II. Балади. Съст. Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006-2010
Български фолклорни мотиви. Т. V. Исторически песни. Съст. Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006-2010