* * *

Цар Ясен и турците

Около падането на Урвич под напора на турците съществува романтична легенда, намерила отражение и в народната песен "Цар Ясен и турците". Както гласи преданието, един ден цар Ясен, брат на Иван Шишман, излязъл на лов от своята крепост Урвич. Докато го нямало крепостта била обсадена от турците. Въпреки, че били многобройни орди, защитниците на крепостта не се предавали и храбро се сражавали. Тогава турците хванали една жена, която била на близо до крепостта с дете на ръце. Това била ведена от Бистрица. те я заплашили, че ако не им покаже тайния вход за крепостта, ще убият детето и нея. Майчината любов надделяла и Ведена им показала тайния вход. Турците взели крепостта в свои ръце и пленили съпругата на цар Ясен. В това време едно момиче от с. Кокаляне намерило цар Ясен, който пирувал със свитата си и му казала, че крепостта е пленена от турците, а жена му е станала тяхна робиня. царят веднага се качил на коня си и тръгнал да гони турците, които плячкосали крепостта, повели царицата към село Лозен. Близо до Лозен цар Ясен настигнал турските орди и ги разбил. след битката той отишъл при жена си и я попитал дали турците са я опетнили. Царицата отговорила, че не са. Щастлив, царят се завърнал заедно с жена си и оцелелите български войски в Урвич. Но в крепостта царицата му признала, че й е харесал един млад турчин, който по красота и благородство би могъл да бъде равен на християнин. Тогава царя в гнева си хвърлил младата царица от Царичина скала. Когато тя паднала, кръвта и обагрила скалата в червено, а където потекло млякото и (защото тя имала малко дете), израстнало царичино биле. На другия ден крепостта отново била обсадена от турците. Но този път обсадата не траяла дълго и цар Ясен побягнал към днешния Самоков. Турците го настигнали недалеч от Самоков и го убили. Там където потекла кръвта му избликнали минерални извори, седем на брой, носещи днес името Царевите кладенци.

Панчарево, Софийско (Архив КБЛ-ВТУ).

=============================