Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

* * *

Момина хитрост - преоблича се като снаха си в невестинска премяна

Посакал Петер хубава Јана,
с добрум ја сакат за две години,
со злум ја сакат за три години.
Јанина мајка Јану не дават.
Ја затворило во земни кледи,
во земни кледи, камнени зизди,
камнени зизди, мраморни порти.
От ми је писна Јанина мајка:
- Оф, леле, леле за бела Јана,
шчо не'си имав ушче једна ћерка,
ушч' једна ћерка как' бела Јана?
Здодеја ми се пијећи вода,
вода си пија се синошница,
се синошница, израсеница.
Оф леле, леле дури до Бога!
Шчо не си имав ушче једна ћерка,
ушче једна ћерка как бела Јана?
Шчо ми се спила студена вода,
студена вода с утра носена,
с утра носена цут' обросена!
Неја да прата на студна вода.
От' ми ја дочу хубава Јана,
ми се промени се в девојчинско,
на главу кладе се невестинско,
от ми је зеде ибрик во ръка,
ибрик во ръка, ведро на глава,
оту ми појде на студна вода.
Тамо го најде Петер војвода,
Петер војвода с коња на вода.
Да изговори Петер војвода:
- Тако ти Бога, млада невесто,
ја ћа те праша, право да кажеш -
чија си ћерка, чија си сноа?
Да изговори млада невеста:
- Джелепска сноа, војничка ћерка.
Пак ми одела, шчо поодела,
да изговори млада невеста:
- Да Бог те убил, Петер војвода!
Да л' не познаваш хубава Јана,
шчо си ја сакал до три години?
Оту ми стрча Петер војвода,
со коња трчат, не ја фтасават,
со стрели фрљат, не ја погађат.

 


неуточнено, Дебърско - Македония; коледна - хороводна (Ястребов 1889, с. 48); вж. текста у Икономов 1/1893, № 7 от Галичник, Дебърско.

 

 

© Тодор Моллов, съставител
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 11.10.2020
Български фолклорни мотиви. Т. ІІ. Балади. Съст. Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006-2020