* * *

Мома не отваря на либето си - 2

(Боно, отвори ми), дъжд ме порой бие
Бона не отваря, люто отговаря:
Иди си при Дона, че ти е по-мила!
Па така сиромах, между две останах

неуточнено, вер. Видин; от Тома Пешаков (Кифалов 1842, с. 105; =Милићевић 1876, с. 938; =Ангелов-Арнаудов 1921, с. 70, № 21; =Павлов 1931, с. 132). У Миличевич песента е отнесена към Зайчарско, Църноречки окр. - Изт. Сърбия, доставена от Сава Попович, помощник на управителя на Вальево. Записвачът Тома Пешаков (отбелязан от Кифалов) по всяка вероятност е Гьорги хаджи Тома Пешаков от Видин, който е изпращал песни на Ю. Венелин; по-малко вероятно е тук да се визира бащата на посочения Г. Пешаков - съдим за това по другите публикувани песни у Кифалов, в които записвачите са посочени само с бащинините или фамилните имена. (бел. сът., Т.М.).

=============================
Български фолклорни мотиви. Т. VІ. Любовни песни. Съст. Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006-2021