Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

* * *

Юнак връща съпругата си, пристанала на побратим

Поляната Росаля (...) се намерва в Яаларската мера на северозапад от Търново, между селата Яалари, Дичин и Лисичари - насред полето. През тази поляна минава един подземен подкоп, който се продължава от селото Мусина до едновремешния град Никюп, което е място от 4 часа. На югозапад от Росаля, нещо 1/2 разстояние се намерва тъй наречения Дикили-таш, който е направен от големи канари, издялани четвъртито и въздигнати една върху друга като минаре. Върху тези два паметника - върху подземния подкоп и върху Дикили-таш, съществува следующото предание:

Живели едно време: Крал Марко и Дели-Белю Костурянина. Те се влюбили и двамата в една мома, и онзи иска да я вземе за жена, и другия тоже иска. Препирали се, що се препирали, най-подир се условили: Крал Марко да прави кула до небето, а Дели-Белю воденица на Никюп, която ще се кара с вода, проводена под земята от рекичката Пещера, която се намерва до селото Мусина. Работили что работили, най-подир Крал Марко наближил да изкарва кулата; но тъй както момата обичала повече Дели-Беля, то тя повикала Крал Марка и го преспала на коленете си, като го поскала. В туй време Дели-Белю изкарва водата и воденицата, и я пуща да върви. Щом потръгнали търкалетата на воденицата, Крал Марко от шума им се стресва и от стресванието си ритва кулата и я събаря, и сега останала висока само на 25 аршина нещо. Това го разказва народното предание, а човек, като ги разгледа добре, ще види, че подземната вада е направена от толкова далечно място за Никюп с цел да орошава града по време на обсадата от страната на неприятелите, тъй щото с това да може да издържи дългата обсада. Сега вода в тази вада не тече и затуй по-напред аз я нарекох подземен подкоп...

 


неуточнено, Великотърновско (Извори за българската етнография, Том 1. Из българския възрожденски печат, С., 1992, с. 278-279, № 16 - "Народните представи и обредите, свързани с Русалската неделя в Търновска каза, според дописка на в-к Напредък от 5 юли 1875г."). Материалът е подписан с инициалите "Ив. П.", вер. на Иван Петков Славейков (бел. съст., Т.М.).

 

 

© Тодор Моллов, съставител
=============================
© Електронно издателство LiterNet, 27.03.2016
Български фолклорни мотиви. Т. ІІІ. Юнашки песни. Съст. Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2009-2016