* * *

Юнак връща съпругата си, пристанала на побратим

Маркова майка думаше:
- Марко льо, синко Марко льо,
че ми Еленка пристана
на Беля, баш хайдутина,

Шумен (СбНУ 35/1923, № 396 - "Невярна Марковица"). Според записвача (Жечо Бакалов) майка му "знаела преди това да пее това в стихове, но сега само съдържанието е запомнила" и дава продължението като преразказ: "Марко отива да гони Беля и жена си, и вече доближил да ги стигне, но Бельо успял на мръкнало да влезе в Цариград и, според наредбата, вратата се затворила, - както това ставало всяка вечер. Марко остава да пренощува отвън Цариград. На сутринта влязъл в града, но не можал да намери къде седи Бельо. Дълго време Марко ходил да търси Беля и жена си, за да си отмъсти, и най-подир намерва белювите къщи. Преструва се на просяк, и през нощта убива Беля. Хванал жена си и на сутринта излязъл с нея от Цариград. Завежда я у тях, и пред детето си (Иванчо златоперченце), което вече било станало момък за женене, я погубил.".

=============================
Български фолклорни мотиви. Т. ІІІ. Юнашки песни. Съст. Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2009-2016