* * *

Песни за Леонид войвода от Мачуково

Леонид на него вика:
- Имам още два патрона,
на ти един на тебека,
другийо требе па на мене!

Кованец, Гевгелийско - Македония; (сп. Македонски преглед, год. ІІІ, 1927, № 4, с. 99, № 1). Бележка към песента: "Войводата Леонид от с. Мачуково с другарите си Михал Таушанов от Богданци и Томе Киров от Стояново се сражавали цял ден с редовна турска войска и башибозук в местността Гюровдол при с. Гявато, гдето и загинали. Тоя бой на трима с толкова много аскер поради своята продължителност и многото турски жертви направил потресно впечатление.".

=============================
Български фолклорни мотиви. Т. VІІ. Възрожденски и съвременни песни. Съст. Тодор Моллов. Варна: LiterNet, 2006-2016